Keskustele: Oletko joutunut Valviran jonoihin?

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valvira on ruuhkautunut pahoin. Jonossa voi seisoa esimerkiksi lääkkeiden väärinkäyttöön liittyviä ilmoituksia. Valelääkärikohu kasvatti entisestään ruuhkia. Oletko joutunut valittamaan terveydenhuollosta?

Osallistu
Lääkäri mittaamassa potilaan verenpainetta
Yle

Vuodenvaihteessa Valvirassa oli kesken liki 1 000 terveydenhuollon valvonta-asiaa. Loppuvuoden valelääkärikohu lisäsi kanteluruuhkaa entisestään.

Valvirassa on parhaillaan käsiteltävänä 27 pelkästään vuoden lopussa kiinnijääneen valelääkärin Esa Laihon hoitamaa potilasta koskevaa kantelua. Valviran johtajan Tarja Holin mukaan venyneet käsittelyajat horjuttavat sekä asiakkaiden että ilmoituksen kohteena olevien ammattihenkilöiden oikeusturvaa.

- Yritämme poimia kaikki ne asiat, joissa on potilasturvallisuusriski ja käsitellä ne niin pian kuin ehdimme.

Holi kertoo, että jokaisella käsittelijällä on samanaikaisesti selvitettävänään keskimäärin 40 asiaa.

Jonossa voi seistä ilmoituksia lääkevarkauksista

- Vaara, että esittelijä ei huomaa ja ehdi perehtyä kaikkiin asioihin, on toki suurempi kuin silloin, jos asioita olisi kohtuullinen määrä, Valviran johtaja Tarja Holi sanoo.

Holin mukaan myös potilasturvallisuus voi vaarantua. Käsittelyssä voi olla ilmoituksia lääkäreistä tai hoitajista, joiden väitetään olevan kykenemättömiä toimimaan ammatissaan. Tällaisia vakavia tapauksia on vuositasolla noin sata.

Ilmoituksia Valviralle tekevät sekä tavalliset kansalaiset että esimerkiksi työnantajat työntekijöistään. Apteekkarit puolestaan ilmoittavat Valviralle lääkäreistä, joiden epäilevät kirjoittavan reseptejä epäasianmukaisesti. Myös hoitajiin liittyviä ilmoituksia tulee runsaasti. Niistä suurin osa koskee epäilyjä lääkkeiden tai omaisuuden anastuksista. Tällaisin tapauksiin liittyy usein myös päihde-ja lääkeriippuvuutta.