Järjestyksenvalvonta tiukempaan valvontaan

Hämärät portsarifirmat halutaan kuriin. Sisäministeriön poliisiosasto valmistelee parhaillaan laajaa yksityisen turvallisuusalan lakipakettia. Ammattimainen järjestyksenvalvonta otetaan tiukempaan valvontaan rikollisten kitkemiseksi turva-alalta.

Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Yksityinen turva-ala kasvaa kohisten. Samalla tarve nykyisen sekavan lainsäädännön selkeyttämiseksi ja valvonnan lisäämiseksi on noussut ajankohtaiseksi. Sisäministeriön poliisiosastolla valmistellaan parhaillaan yksityisen turvallisuusalan lakiuudistuksen kakkosvaihetta. Ylitarkastaja Timo Kerttula paljastaa, että ravintoloiden ovimiespalvelujen ja tapahtumaturvallisuuspalvelujen luvanvaraistaminen on nyt vakavan pohdinnan alla.

- Tullaan miettimään sitä, pitäisikö ammattimaisen järjestyksenvalvonnan olla ainakin osittain luvanvaraista, koska siihen liittyy tiettyjä epäkohtia.

Pahimmillaan puhutaan rikollisten pesiytymisestä alalle.

- Luvanvaraisuuden avulla voidaan ainakin ehkäistä tätä, ylitarkastaja Timo Kerttula toteaa.

Sisäministeriö haluaa estää uudistuksella samanlaisen kehityksen kuin Ruotsissa, missä rikolliset ovat vallanneet Tukholmassa kovin ottein ravintoloiden ovimiespalvelut. Rikolliset ovat mm. polttaneet ravintoloita ja ampuneet portsareita ovien haltuunsaamiseksi.

Keskusrikospoliisi on jo varoittanut järjestäytyneen rikollisuuden soluttautumisesta ravintoloiden oville myös Suomessa. Yli 20 vuotta järjestyksenvalvontayritystä pyörittänyt Jussi Visanka sanoo, että hämäräkauppaa käydään myös Helsingin yössä.

- Kuulen asiakkailta, että erilainen tavaran "diilaaminen" on luultua yleisempää ovilla. Toivon, että uudistus poistaa alalta näitä sekalaisia yrittäjiä, Visanka sanoo.

Uudistuksen haittapuolena Visanka pitää byrokratian lisääntymistä. Kun alalta karsiutuu hämäräyrittäjiä, saattaa uudistus johtaa myös järjestyksenvalvontapalvelujen hintojen nousuun, mikä voi olla myrkkyä ravintoloille.

Vartiointiala ei saa sakotusoikeutta

Vartiointiliikkeet ovat viime vuosina ottaneet entistä näkyvämmän roolin ns. puolijulkisen tilan, kuten kauppakeskusten ja liikenneasemien, valvonnassa. Poliisin apuna toimivien järjestyksenvalvojien oikeudet ovat olleet sekavia, ja näitä aiotaan selventää. Helsingissä Tallinnanaukion ja rautatieaseman järjestyksenpitoa hoitavan Turvatiimin palvelujohtaja Petri Miettinen pitää tätä tervetulleena parannuksena niin vartijoiden kuin kansalaisten kannalta.

- Onhan jokaisen oikeusturvan kannalta ikävää, ettei edes lainsäätäjä tiedä, mitä tälläinen vartija saa tehdä ja mitä ei, ja sitten näitä asioita koeponnistetaan eri oikeusasteissa, Miettinen napauttaa.

Poliisiylijohto on toivonut vartijoille sakotusoikeutta näpistelytapauksissa, mutta tätä ei valmistella sisäministeri Päivi Räsäsen vahvan vastustuksen vuoksi. Sen sijaan yksityisen putkavartioinnin salliminen on pohdinnan alla. Juoppokuljetukset olisivat jäämässä kuitenkin poliisille, sanoo ylitarkastaja Timo Kerttula

- Kyllä se keskittyy tähän putkavartiointiin, koska kuskaaminen on vaikeampi kysymys vielä.

Turvallisuusalan koulutusvaatimuksiin ei olla toistaiseksi kajoamassa jo pelkästään ajan puutteen vuoksi. Lakiuudistuksen pitäisi olla eduskunnan suuressa salissa jo syksyllä. Ylitarkastaja Kerttula muistuttaa, että kansainvälisesti vertailtuna turva-alan työntekijöiden koulutus on hyvällä tasolla jo nykyisellään.