Kannabispohjaiselle lääkkeelle haetaan lupaa Suomessa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta kerrotaan, että myyntilupahakemus kannabista sisältävälle lääkkeelle on vireillä Suomessakin. Viikonloppuna Dagens Nyheter -lehti kirjoitti, että MS-taudin hoitoon tarkoitettu, lihasjäykkyyttä lievittävä suusuihke on saanut myyntiluvan Ruotsissa.

Kuva: YLE / Tiina Karjalainen

MS-liiton toimitusjohtaja Helena Ylikylä-Leiva arvelee, että Suomessakin ollaan lääkekannabiksen käytössä Ruotsin tiellä.

Ylikylä-Leiva kuitenkin korostaa, että neurologitkin suhtautuvat asiaan varovaisesti.

- Tässä mennään lääketiede edellä, potilasjärjestön toimitusjohtaja painottaa.

MS-liitto hyväksyy lääkekannabiksen hoitokäytön, mikäli lääketiede kiistattomasti todistaa, että hyödyt ovat haittoja suuremmat, ja viranomaiset myöntävät myyntiluvan ja korvattavuuden, Ylikylä-Leiva sanoo.

Hänellä ei ole tarkkoja tietoja siitä, miten paljon kannabista sisältäviä lääkkeitä nyt käytetään erityisluvalla, mutta laajamittaista käyttö ei hänen mukaansa ole.

Neurologit iloitsevat MS-lääkkeiden kehityksestä

Suomen neurologiyhdistyksen sihteeri Anne-Mari Kantanen puolestaan kertoo, että MS-tautiin on saatu uusia, jopa mullistavia hoitoja ja suun kautta otettavia lääkkeitä kehitetään koko ajan.

- Pitkästä aikaa on kuultu paljon iloisia uutisia.

Lääkekannabiksen käyttöön yhdistyksellä ei ole virallista kantaa, eikä asia ole yhdistyksessä mitenkään akuutti, Kantanen toteaa. Hänen mukaansa lääkärit noudattavat asiantuntijoiden laatimia Käypä hoito -suosituksia MS-potilaiden hoidossa, ja näissä suosituksissa neurologiyhdistys pitäytyy.