Yritykset uskovat Guggenheimiin, MEK epäilee

Helsingin seudun yritykset suhtautuvat myönteisesti Guggenheim-museohankkeeseen. Sen uskotaan tuovan lisää matkailijoita ja sen myötä tuloja. Matkailun edistämiskeskuksessa nykytaiteenmuseon vetovoimaa epäillään.

kulttuuri
Ilmakuva Helsingin Eteläsatamasta ja Guggenheim-museon suunnitellusta paikasta.
Ilmakuva Helsingin Eteläsatamasta ja Guggenheim-museon suunnitellusta paikasta.Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingin seudun kauppakamarissa Helsinkiin suunniteltua Guggenheim-museota pidetään elinkeinoelämän ja yritysten kannalta "positiivisena mahdollisuutena".

- Se luo ja vahvistaa kuvaa Suomesta osaamiseen ja luovuuteen panostavana maana, toteaa Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Heikki Perälä.

Helsingin seudun kauppakamari on jäsenmäärältään pohjoismaiden suurin kauppakamari. Siihen kuuluu 22 kunnan alueelta yli 6500 yritystä kaikilta elinkeinoelämän toimialoilta.

Nykytaiteenmuseon uskotaan tuovan tuloja myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

-Suorat hyödyt varmaankin tulisivat matkailualalle. Välilliset hyödyt maineen paranemisen kautta koko suomalaiselle vientisektorille, Heikki Perälä pohtii.

Guggenheim-selvityksen mukaan yritysyhteistyö toisi museon toimintaan vuosittain miljoona euroa. Toimitusjohtaja Heikki Perälä pitää summaa suurena, mutta uskoo, että yritykset ovat valmiita tukemaan hanketta.

-Jos suunnitelmat toteutetaan fiksusti ja Guggenheim saadaan pystyyn ja siellä toimivat näyttelyt ovat kiinnostavia, niin se on hyvinkin mahdollista.

"Kallista on"

Matkailun edistämiskeskuksessa puolestaan Katajanokalle, Eteläsataman rantaan kaavaillun museon vetovoimaan ei yhtä vahvasti uskota. Ylijohtaja Jaakko Lehtosen mielestä suunnittelu- ja rakentamiskustannuksiltaan noin 140 miljoonaa euroa maksava museo ei ainakaan merkittävästi lisäisi matkailijoiden määrää tai kulttuuriturismia.

-Ihannetapauksessa rakennuksen pitäisi olla sellainen symboli, joka tunnistetaan kansainvälisesti heti -sellainen kuin Eiffel-torni tai Vapaudenpatsas.

Lehtonen ei tyrmää ajatusta uudesta museosta, mutta epäilee.

-Kallista on.

Suomessa käy vuosittain kuusi miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa. Jaakko Lehtonen muistuttaa, että hyvin harvalle turistille kulttuuri on tärkein syy tulla Suomeen.

-Pelkkä näyttelytoiminta tuskin kovin paljon lisäisi matkailijoita. Helsingissä on jo nyt paljon hyviä museoita, ylijohtaja Jaakko Lehtonen sanoo.

Guggenheim-museohanke on parhaillaan pohdittavana Helsingin eri lautakunnissa. Päätöksiä hankkeesta odotetaan näillä näkymin maaliskuussa.

Lähteet: YLE Uutiset/Minna Rinta-Tassi