Lokapoikien vastuuhenkilöille vaaditaan kovia rangaistuksia

Lokapoikien laaja oikeudenkäynti alkoi aamulla Vantaan käräjäoikeudessa. Lokapojat Oy:n vastuuhenkilöille vaaditaan vähintään viiden vuoden pituisia vankeusrangaistuksia törkeästä ympäristön turmelemisesta ja kahdesta törkeästä petoksesta. Syytetyt kiistävät lähes kaikki rikossyytteet.

Kotimaa
Lokapojat Oy:n oikeudenkäynti Vantaan käräjäoikeudessa.
Lokapojat Oy:n oikeudenkäynti Vantaan käräjäoikeudessa.YLE

YLE Uutiset kertoi jo kolme ja puoli vuotta sitten poikkeuksellisen laajasta ympäristörikostutkinnasta. Vantaan poliisi epäili Lokapojat Oy -nimisen jätealan yrityksen vastuuhenkilöitä ja työntekijöitä törkeistä ympäristörikoksista. Poliisitutkinta ja syyteharkinta olivat poikkeuksellisen laajoja ja kestivät pitkään.

Tänään Vantaan käräjäoikeudessa alkoi oikeudenkäynnin pääkäsittely. Syytettyjä jutussa on yhteensä kaksikymmentä. Heistä kaksi on pääsyytettyjä, joille luettiin syytteet törkeästä ympäristön turmelemisesta ja törkeästä petoksesta. Lokapoikien kahdelle vastuuhenkilölle vaaditaan vähintään viiden vuoden pituisia ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Lisäksi pääsyytetyiltä ja Lokapojat Oy -yritykseltä vaaditaan yhteisvastuullisesti valtiolle yli neljää miljoonaa euroa.

Syyttäjän mukaan se on summa, joka on saatu rikoshyötynä lainvastaisella toiminnalla. Pääomistajien omaisuutta on takavarikoitu aiemmin yli neljä miljoonaa euroa.

Syyttäjä: Lokapojat Oy laski jätevettä suoraan luontoon

Lokapojat Oy on myynyt lukuisille asiakkailleen jätehuoltopalveluita. Syyttäjän mukaan suuri osa jätehuoltopalveluista on toteutettu vuosina 1999 - 2008 jätelain ja ympäristölain vastaisesti. Tämän lisäksi syytteiden mukaan yritys on erehdyttänyt asiakkaitaan muun muassa laskuttamalla heiltä todellista suurempia jätemääriä.

- Yritys on laskenut asumajätevettä eli ulostetta ja virtsaa sisältäviä jätevesiä muun muassa sadevesiviemäreihin ja ojiin. Tämä on aiheuttanut maaperän, vesistöjen ja pohjaveden pilaantumista. Asumajätevedet jo hyvin pieninä annoksina pohjavedessä tekevät siitä juomakelvottoman ja aiheuttavat terveysrikskin, sanoi kihlakunnansyyttäjä Heidi Nummela Ita-Uudenmaan syyttäjänvirastosta.

Syytetyt kiistävät lähes kaikki rikossyytteet

Lokapojat Oy:n vastuuhenkilöt itse eivät Vantaan käräjäoikeudessa suostuneet medialle kommentoimaan rikossyytteitä.

- Päämieheni kiistää kaikki rikossyytteet. Mitään laittomuuksia ei ole tapahtunut, sanoi toisen pääsyytetyn asianajaja Matti Penttinen YLE Uutisille ennen oikeudenkäynnin alkua.

Myös toinen pääsyytetty kiistää rikossyytteet. Sen sijaan ainakin yksi työntekijä on myöntänyt osan syytteistä.

Lokapojat Oy:n oikeudenkäynnistä tulee pitkä. Vantaan käräjäoikeus käsittelee poikkeuksellisen kovia syytteitä useita viikkoja. Siitä ei vielä ole tietoa, milloin tuomioistuin antaa jutussa ratkaisunsa.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Happonen