YK:n ihmisoikeusvaltuutettu: Syyriassa on tehty rikoksia ihmisyyttä vastaan

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mielestä kansainvälisen rikostuomioistuimen pitäisi tutkia Syyrian tapahtumat. Ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay syyttää Syyrian johtoa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

kansannousut
Mies palavan talon edustalla.
Syyrian opposition paikallisen koordinaatiokomitean julkaisemassa kuvassa sanotaan näkyvän Syyrian armeijan tykistötulen sytyttämä talo Bab Amrin kaupunginosassa, Homsissa 12. helmikuuta. Kuvan aitoutta ei ole voitu riippumattomasti vahvistaa.EPA

Pillay sanoi puheessaan YK:n yleiskokouksessa, että Syyrian hallinnon hyökkäykset siviilejä vastaan ovat vain yltyneet sen jälkeen, kun Syyrian tuomitseva päätöslauselma kaatui YK:n turvallisuusneuvostossa.

- Turvaneuvoston erimielisyys päättäväisestä yhteistoiminnasta näyttäisi rohkaisseen Syyrian hallitusta murskaamaan toisinajattelijat musertavalla voimalla, Pillay sanoo.

Euroopan unioni on tänään vaatinut turvallisuusneuvostolta rivakoita toimenpiteitä Syyrian kysymyksen ratkaisemiseksi ja väkivallan lopettamiseksi. Unioni on tukenut Arabiliiton ehdotusta YK:n ja arabimaiden yhteisestä rauhanturvaoperaatiosta Syyriassa.

Arabiliitto aikoo viedä rauhanturvahankkeen YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi. Syyria on tyrmännyt operaation ja jatkanut kansannousun väkivaltaista tukahduttamista moukaroimalla Homsin kaupunkia.

Lähteet: AP, AFP