"Moon tällaane, mitään ittelleni mahara"

Kotimainen uutuuselokuva Härmä vei näyttelijä Mikko Leppilammen syvälle puukkojunkkareiden maailmaan. Usein veijarirooleissa viihtynyt Leppilampi nähdään elokuvassa synkkänä härmäläismiehenä. Rellestävän häjyn rooli vaati paljon työtä.

Kotimaa
Mikko Leppilampi ja Pamela Tola
JP Siilin ohjaama suomalainen puukkowestern jatkaa elokuvan vahvaa vuotta. Aamu-tv:ssä vierailivat Pamela Tola ja Mikko Leppilampi.

- Vuosien varrella on takaraivoon hiipinyt sellainen liiallinen miellyttämisen tarve. Ja sellainen käyttäytyminen, että koko ajan pitää olla hirveän varovainen virheiden kanssa, joka rajoittaa myös ilmaisua. Tämä oli todella vapauttava kokemus ihan senkin takia, että lähdin rikkomaan sitä olemusta mihin ihmiset on tottuneet.

Käytöksen lisäksi rooli vaati näyttelijältä myös fyysisiä muutoksia.

- Massan nostamisella saa jykevyyttä olemiseen ja liikkumiseen, jolloin tulee semmoinen voiman tuntu. Se pistää käyttäytymään eri lailla. Siihen kun tulee murrepuoli mukaan niin ollaan aika vahvasti hahmossa, Leppilampi pohtii.

Roolit jäivät päälle

Härmä-elokuvan tähtien Mikko Leppilammen ja Pamela Tolan mukaan elokuvan lavasteet, puvut ja maisemat maalaavat tehokkaasti 1800-luvun Pohjanmaan maisemaa.

- Meillä oli niin voimakkaat puvut ja murre, ettei ollut enää sellaista oloa, että olisimme jossain teatterin lavalla. Mentiin niin syvälle, että kulissit olivat jo osa meitä, Pamela Tola kuvailee.

- Tajuttiin keskenämme, että uskottavuus vaatii aika paljon. Siksi teimme viikon mittaisen leirin roolivaatteet yllä Lapua-seuran museotilalla. Siellä nukuttiin pahnoilla ja herättiin aamulla aamutoimiin, Leppilampi sanoo nauraen.

Pamela Tolan mukaan murretta puhuttiin kuvausten ulkopuolellakin, koska oli tärkeää uskaltaa yrittää, vaikka menisikin pieleen. Mikko Leppilampi rohkeni antaa murrenäytteen myös Aamu-tv:n sohvalla. Hän valitsi repliikin, jonka uskoo jäävän elokuvasta mieleen.

- Moon tällaane, mitään ittelleni mahara.

Lähteet: YLE Uutiset