Keskustele: Eläkeläiset maksumiehiksi - maksuton viehekalastusoikeus poistumassa?

Eläkeläisten maksutonta viehekalastusoikeutta esitetään poistettavaksi. Kalastuslain uudistamistyöryhmä haluaa veroluonteisen kalastuksenhoitomaksun myös yli 65 vuotta täyttäneille. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö vastustaa yleiskalastusoikeuden kaventamisehdotusta. Kannattaako eläkeläisiltä viedä maksuton viehekalastusoikeus? YLE Uutisten Suora linja käsittelee käytyä keskustelua 14.2. lähetyksessä klo 19.20 TV2.lla. Mutta keskusteluun voi vielä edelleen osallistua.

Osallistu
Mies perhokalastustaa Tenojoella.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö uskoo, että esitys johtaa ikääntyvien kalastusharrastuksen vähenemiseen ja vähentää niitä positiivisia vaikutuksia, joita kalastuksella on ikääntyvien ihmisten fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Samalla se vähentää ikäryhmälle tyypillistä monilajista kalastusta, joka kohdistuu muihinkin kuin petokaloihin. Järjestö painottaa, että eläkeläisillä on lisäksi isovanhempina tai kalastusseurojen kalakummeina suuri merkitys kalastusharrastuksen siirtämisessä lapsille ja nuorille.

Järjestö katsoo, että esitys on räikeässä ristiriidassa hallitusohjelman kanssa, jonka mukaan maksuttomia ja maksullisia yleiskalastusoikeuksia tulisi kehittää ja laajentaa, ei supistaa, kuten mietinnössä esitetään.

Esitystä perustellaan sillä, että eri-ikäisille kalastajille halutaan taata tasapuolinen kohtelu. Kalastusoikeuden kaventaminen on osa mietinnön esittämää ns. yhden kortin mallia, joka sulauttaisi nykyisen läänikohtaisen viehekortin ja veroluonteisen kalastuksenhoitomaksun yhdeksi, kaikille 18 vuotta täyttäneille kalastajille pakolliseksi maksuksi onkijoita ja pilkkijöitä lukuun ottamatta.