1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi pitää fentanyylilaastareita merkittävänä huumeongelmana

Poliisi pitää syöpäkipujen hoitoon tarkoitettujen fentanyyliä sisältävien laastareiden väärinkäyttöä yhtenä merkittävimmistä huumeongelmista. Pelkästään Salon alueella on kahden vuoden aikana kuollut kolme ihmistä fentanyylimyrkytykseen.

Vaikka fentanyyliä sisältäviä lääkelaastareita myydään vain huumausainereseptiä vastaan, päätyy niitä katukauppaan tasaiseen tahtiin. Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä Varsinais-Suomen poliisilaitokselta toteaa, että kipulaastareista on muodostunut yksi tämän hetken suurimmista huumeongelmista.

- Heroiinia ei ole ollut, mikä vuosituhannen vaihteessa ja 90-luvun lopulla meillä ihmisiä tappoi. Suurin osa näistä ehkä näistä suoranaisista kuolintapauksista liittyy tämänkaltaiseen, eli näiden laastareiden väärinkäyttöön.

Poliisilla on selkeä näkemys siitä, miten syöpäkipujen hoitoon tarkoitetut vahvat kipulaastarit väärinkäyttäjien käsiin päätyvät.

- Jatkuvasti tapahtuu näitä apteekkimurtoja ja sieltä saavat rikolliset niitä käsiin ja sitä kautta ne leviävät. Sitten on tietysti henkilöt, jotka ovat saaneet laillisesti kipujensa hoitoon lääkkeitä, niin heiltä anastetaan niitä. Sitten on myös kolmas, eli ihmiset jotka saavat niitä, syyllistyvät rikokseen ja hakevat itselleen hyötyä, että itselle laillisia laastareita myyvät eteenpäin, Aro-Heinilä kertoo

Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpätautien erikoislääkärin Outi Hirvosen mukaan kipulaastarit ovat erittäin vaarallisia tottumattomalle käyttäjälle.

- Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö näitä lääkkeitä saisi olla olemassa. Jos seuraava ratkaisu on se, että ei ole lääkkeitä, millä hoitaa kipua, kun pelätään niiden väärinkäyttöä, niin ollaan siinäkin väärillä teillä.