Aamun lehdet

Puolueiden kannatuksen tuoreimmat luvut mietityttävät lehtiä.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Kupla on puhjennut, kirjoittaa Kaleva (siirryt toiseen palveluun) tuoreesta puoluekannatusmittauksesta. Helsingin Sanomien teettämän mittauksen mukaan perussuomalaisten kannatus on alamäessä. Kalevan mukaan kellojen pitää soida lujaa perussuomalaisten leirissä, sillä huonosti menneet presidentinvaalit eivät riitä selitykseksi suosion laskuun.

Lehti luotaa puolueen kulkua ja toteaa, että perussuomalaiset eivät voi rakentaa loputtomasti kannatuksensa pohjaa vain yksittäisen asian vastustamiseen. Myös päätös jäädä oppositioon on osoittautunut Kalevan mielestä vääräksi.

Keskustalla uutta virtaa

Salon Seudun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kommentoi puoluekannatusta kertoen, että keskusta on selvässä nousussa verrattuna marras-joulukuun lukemiin. Lehden mukaan nousu kertoo paristakin asiasta. Siitä, että perussuomalaisilla lainassa ollutta kannatusta on palaamassa takaisin ja että keskustan kenttä on saanut uutta virtaa Paavo Väyrysestä.

Salon Seudun Sanomien mukaan on helppo kuvitella varsinkin keskustan hykertelevän kannatuksen noususta. Kuntauudistuksen vastustaminen on keskustalle kuin valmis vaaliohjelma, jonka varaan se yrittää rakentaa paluun politiikan eturiviin.

Kokoomus vahvistaa otettaan

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa (siirryt toiseen palveluun) kertoo kannatusgallupiin viitaten, että kokoomus näyttää vain vahvistavan otettaan Suomen politiikasta. Puolueen menestyksen salaisuutena Suomenmaa pitää oikeistolaisen imagon muuttamista inhimillisemmältä tuntuvaksi yhteisen hyvän politiikaksi. Todellisuudessa kokoomus on Suomenmaan mukaan yhä sama vanha hyvätuloisten etujen puolustaja.

Suomenmaa kirjoittaa, että keskusta on nyt puolestaan suurten mahdollisuuksien edessä. Puolue voi hyödyntää siihen kohdistuneen mielenkiinnon, mutta ampua samalla myös itseään jalkaan riitelemällä linjoista ja henkilöistä.

Sdp vastuunkantajana

Myös Iltasanomat (siirryt toiseen palveluun) ottaa kantaa HS-gallupin tuloksiin. Lehden mukaan mittaus aiheuttaa eniten päänvaivaa demareille. Keskustan, perussuomalaisten ja sdp:n kannatus on runsaassa 16 prosentissa. Iltasanomat kirjoittaa, että sdp on valtiovarainministeripuolue ja se rajoittaa mahdollisuuksia irtiottoihin. Kannatusta on siksi yritettävä kohentaa vastuunkannon kautta, vaikka kokoomus on yrittänyt omia vastuunkantajan roolin.

Iltasanomat muistuttaa, että tuore suosiopäivitys näyttää alamäkeä sekä perussuomalaisille että heidän pelkääjilleen. Siitä voidaan lehden mukaan päätellä, ettei pelonsekaisesta populismin myötäilystä ole yleislääkkeeksi kannatuskriisissä.

Alueellistamiseen vauhtia

Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun) jatkaa edelleen puolustusvoimien rakenneuudistuksen kommentointia. Lehti toteaa, että kun hallitus luovutti varuskuntien lakkauttamispaketin valmistelun kokonaan sotilaille, jäivät yleiset yhteiskuntapoliittiset ja alueelliset näkökohdat tyystin huomioimatta.

Keskisuomalainen perää valtion vastuuta ja sanoo, että nyt on korkein aika panna vauhtia valtion työpaikkojen alueellistamishankkeeseen. Keski-Suomesta menetettävistä työpaikoista osan voisi korvata siirtämällä valtion toimintoja pääkaupunkiseudulta Keski-Suomeen. Näin vaatii Keskisuomalainen.

Lähteet: YLE Uutiset