Tutkimus: Pikkuruinen kivitasku tekee 29 000 kilometrin muuttomatkan

Kivitaskuihin kiinnitetyt lähettimet ovat paljastaneet lintujen tekevän muuttomatkoja, joiden pituus ällistyttää biologeja. Lintu, jota tutkijat kuvaavat "nälkiintyneen varpusen kokoiseksi", pystyy lentämään yhtä kauas kuin albatrossi.

luonto
Kivitasku-uros kuvattuna Bretagnessa, Ranskassa
Kivitasku-uros kuvattuna Bretagnessa, RanskassaPhilippe Kurlapski / Kuvalisenssi CC BY 1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/1.0/deed.fi)

Alaskan ja Koillis-Kanadan Baffininsaaren kivitaskujen matkaa voitiin seurata nyt ensi kertaa, koska lähettimet ovat kehittyneet riittävän pieniksi. Kivitaskut painavat noin 25 grammaa, niiden jalkoihin kiinnitetyt lähettimet runsaan gramman.

Lisäpainon ei uskota haittaavan kivitaskuja, sillä hyvillä ruokapaikoilla linnut jopa kaksinkertaistavat painonsa ennen kuin lähtevät matkansa rasittavimmille osuuksille, etenkin Atlantille tai Saharaan, kertoo saksalainen ornitologi Heiko Schmaljohann.

Saksalais-brittiläis-kanadalaisessa tutkimuksessa oli 46 koelintua. Alaskalaiset kivitaskut lensivät talveksi Afrikkaan ja palasivat sieltä seuraavana kesänä. Matkaa kertyi 14 500 kilometriä suuntaansa: yli Siperian ja poikki Arabian niemimaan Sudaniin, Ugandaan ja Keniaan. Menomatka kesti 91 päivää ja paluu 55.

Baffininsaarelta yksi kivitasku lensi Pohjois-Atlantin yli Britanniaan, sieltä Euroopan mantereen halki Välimerelle, Saharaan ja lopulta Mauritaniaan Länsi-Afrikkaan. Matka-aika oli mennessä 26 päivää ja palatessa 55. Atlantin lintu ylitti 850 kilometrin vuorokausivauhtia.

Kivitasku on matkamestari

Albatrossit ja muut leveästä siipivälistään tunnetut linnut on vanhastaan tiedetty pitkien muuttomatkojen tekijöiksi, mutta uusi tutkimus osoittaa kiistatta, että laululinnuista on samaan, tutkijat sanovat.

Laululinnuista kivitasku on kokoon suhteutettuna todellinen matkamestari. Tutkijoita pohdituttaa nyt, miten niin pieni eläin pystyy kaksi kertaa vuodessa niin huimaan fyysiseen ponnistukseen, etenkin kun kokemattomat nuoret linnut lähtevät matkaan yksin. Vain maapallon koko näyttää olevan rajana kivitaskujen muuttomatkoille, tutkijat sanovat.

Tutkimus ilmestyy keskiviikkona Biology Letters (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, jota julkaisee brittiläinen tiedeakatemia Royal Society.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset