Kreikan presidentti hermostui: "Mikä Suomi on meitä pilkkaamaan?"

Kreikan presidentti syyttää jo Suomea ja Saksaa maansa nälvimisestä. Presidentin mielestä kolmen A:n maat pilkkaavat Kreikan säästöyrityksiä.

Ulkomaat
Karolos Papoulias
Karolos PapouliasSimela Pantzartzi / EPA

Eniten presidentti Karolos Papoulias suomii Saksan valtiovarainministeriä Wolfgang Schäublea.

- Kuka on herra Schäuble irvailemaan Kreikalle? Keitä hollantilaiset, entä suomalaiset? presidentti Papoulias kommentoi puolustusministeriöön tekemänsä vierailun yhteydessä.

Papoulias korosti, että Kreikka on aina puolustanut maansa ja muun Euroopan vapautta.

Saksalaisministeri Schäuble sanoi aiemmin keskiviikkona, että Kreikasta voi tulla pohjaton rahareikä. Myös Hollanti ja Suomi ovat olleet etunenässä vaatimassa tiukkaa linjaa ja lupauksia Kreikan ankarien säästöjen toteuttamiselle, ja Suomi vaatii tunnetusti ainoana rahallisia vakuuksia.

Kreikka tarvitsee euromaiden lainaa maksakseen erääntyvät velat, mutta tukilainaa pidättelevät vielä vahvat epäilyt siitä, ovatko helleenipoliitikot aidosti sitoutuneita tehosäästöihin juuri vaalien alla.

Euromaat ovat vaatineet Kreikan puoluejohtajilta kirjaimellisesti mustaa valkoisella siitä, että nälkäkuuri pitää vaalimenestyksen kustannuksellakin. Poliitikkojen kirjoittamista valakirjeistä huolimatta liikkuu huhuja, että AAA-kerho vaatisi jopa vaalien lykkäystä ensi vuoteen.

82-vuotias presidentti Karolos Papoulias osallistui toisen maailmansodan aikana natsien vastaisen vastarintaliikkeen toimintaan. Keskiviikon kommentteja ennen hän on pysytellyt visusti poissa päivänpolitiikasta. Kreikan talkoissa presidentti on luopunut omasta palkastaan, joka lähinnä seremoniallisesta virasta huolimatta yltää melkein 300 000 euroon vuodessa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset