1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Teatteri ja Tanssi yhdistyivät esittävien taiteiden lehdeksi

Pienlevikkiset kulttuurilehdet ovat pitäneet pintansa median murroksessa. Alalle syntyi helmikuussa uusi julkaisu, kun 1940-luvulla perustettu Teatteri-lehti ja 1980-luvulla aloittanut Tanssi-lehti yhdistyivät. Eri taidemuotojen ympärille syntyneiden erikoislehtien liitot ovat harvinaisia.

Teatteri&Tanssi -lehti. Kuva: YLE

Suomeen syntyi uusi kulttuurilehti, kun Tanssin ja Teatterin päätoimittajat löivät hynttyyt yhteen. Entisen Teatteri-lehden ja entisen Tanssi-lehden fuusio on monivuotisen pohdinnan tulos. Journalistisia valintoja tekee nyt kaksi ihmistä yhden sijaan.

- Kaikki lähti oikeastaan siitä, että nämä lajit ovat ruvenneet lähentymään toisiaan. Teatteri- ja tanssi-ihmiset tekevät paljon yhteisiä projekteja. Tavallaan tämä on ollut luonnonmukainen syntymä, sanoo Teatteri&Tanssi -lehden vt. päätoimittaja Annukka Ruuskanen.

Teatteriin, tanssiin ja nykysirkukseen keskittyvä lehti pöyhii teosten ja taiteentekijöiden lisäksi kulttuuripolitiikkaa.

- Se on niin keskeinen asia. Valtalehdistö ei sitä kauheasti käsittele muuten kuin silloin, kun tulee tällainen iso guggenheim-kysymys, toteaa Teatteri&Tanssi -lehden päätoimittaja Minna Tawast.

Lehtien yhdistyminen harvinaista

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien kentässä kahden lehden yhdistyminen on melkoinen harvinaisuus. Alaa edustavan yhdistyksen jäsenistössä on kuitenkin kaiken aikaa liikettä.

- Kultti saa aika paljon lisää jäsenhakemuksia. Viime vuosien aikana niitä on tullut 10-20, eli kenttä on vireä. Uusia lehtiä perustetaan, mutta tietysti myös joitakin lehtiä lakkautetaan, Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton toiminnanjohtaja, Kirsti Suoranta sanoo.

Kulttuurilehtien suurimmat haasteet ovat jakelussa ja markkinoinnissa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tuki viime vuonna lehtiä hieman yli miljoonalla eurolla. Avustuksen saajia oli 160. Yksi niistä oli Akateeminen kirjakauppa, jolle ministeriö maksoi 12-tuhatta euroa lehtien esillä pitämisestä.