Korppiparvi lehahti Kiasmaan

Nykytaiteen museo Kiasma sekä itävaltalainen nykytaiteen säätiö Thyssen-Bornemisza ovat aloittaneet yhteistyön. Sen seurauksena Kiasmassa avautuu perjantaina kanadalaisten taiteilijoiden ääniteos Korppiparvi.

kulttuuri
Maalattuja lintuja seinällä.
YLE

Korppiparvi on kahden kanadalaisen äänitaiteilijan, Janet Cardiffin ja George Bures Millerin mukaan kuin elokuva ilman kuvia. Teoksessa on puhetta, sotilaskuoron laulua, tiibetiläisiä rukouksia, nykysäveltäjien musiikkia sekä lintujen huutoa ja koneiden melua. Monikanavainen ääni liikkuu tilassa lähes sadan kaiuttimen kautta puolen tunnin ajan.

Taruissa ja myyteissä korppi ja varis tarkoittavat usein samaa mustaa lintua. Korppi ja varis ovat myös sukulaisia, sillä ne molemmat kuuluvat varislintuihin.

-Yksi sysäys tähän teokseen oli varisten kokoontuminen, jota todistimme Kanadassa. Sitä kutsutaan varisten hautajaisiksi. Tuhat varista raakkui vuorokauden ympäri naapurin puissa kuin juhlissa. Ajattelimme, että tästä täytyy tehdä jotain, kertoo George Bures Miller.

Cardiff ja Miller ovat työskennelleet yhdessä jo vuosia. Korppiparvi on heidän toistaiseksi suurin ääni-installaationsa.

Lähteet: YLE Uutiset