1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat ei usko Iranin ensi-iskuun

Yhdysvallat ei usko, että Iran pyrkii provosoimaan aseellisen konfliktin Lähi-idässä. Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten mukaan Iran on kyllä valmis vastaamaan mahdolliseen hyökkäykseen, mutta maa tuskin itse aloittaisi konfliktia.

Ulkomaat

Tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain asevoimien tiedusteluorganisaation johtaja kenraaliluutnantti Ronald Burgess totesi, että Iran voi väliaikaisesti sulkea Hormuzin salmen, joka on tärkeä kauppaväylä. Burgessin mukaan Iran voi vastata mahdolliseen hyökkäykseen ohjusiskuilla. Iranin aloittamaan konfliktiin Burgess ei usko.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan heillä ei ole tietoa Israelin aikeista. Israel on uhannut hyökätä Iranin ydinlaitoksia vastaan.

Länsimaat uskovat, että Iranin ydinohjelman tarkoituksena on ydinaseen kehittäminen. Ohjelman takia Iranille on asetettu sanktioita, mutta niiden vaikutukset ovat jääneet vähäisiksi. Burgess totesikin, ettei hän usko Iranin lopettavan ydinohjelmaansa kiristyneistä pakotteista huolimatta.

Burgessin mukaan Iranin kehitteillä olevien ballististen ohjusten kantama ylittää Lähi-idän alueen ja joidenkin ohjusten kantama riittäisi Keski-Eurooppaan.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi