Tiibetiläinen teininunna sytytti itsensä tuleen

Tiibetiläinen buddhalaisnunna sytytti itsensä tuleen Länsi-Kiinassa. 18-vuotiaan nunnan teko on viimeisin Kiinan hallituksen vastaisista mielenilmauksista Sichuanin maakunnassa. Free Tibet -järjestön mukaan nunna jäi tiettävästi henkiin.

Ulkomaat

Nuori nunna huusi Kiinan hallituksen vastaisia iskulauseita ennen kuin sytytti itsensä tuleen kadulla, Mamaen nunnaluostarin vieressä. Poliisi ja sotilaat ryntäsivät paikalle ja veivät nunnan mukanaan. Sotilaat eristivät luostarin teon jälkeen.

Ainakin 19 buddhalaista munkkia, nunnaa tai tavallista tiibetiläistä on sytyttänyt itsensä tuleen vuoden aikana. Heistä 13 on kuollut vammoihinsa, laskee Free Tibet -järjestö.

Polttoitsemurhat ovat voimakas mielenilmaus Kiinan politiikkaa vastaan. Tiibetiläiset haluavat hengellisen johtajansa Dalai-laman palaavan maanpaostaan.

Mamaen nunnaluostarilla on pitkät juuret Dalai-laman kiihkeässä tukemisessa. Viime lokakuussa luostarin 20-vuotias nunna sytytti itsensä ja kuoli liekkeihin. Mamaen nunnat järjestivät myös Dalai-lamaa tukevan mielenosoitusmarssin 2008. Marssi johti joukkopidätyksiin ja nunnien vankilatuomioihin.

Viime kuukausina tiibetiläisten mielenilmaisut ovat kiihtyneet sekä miehitetyssä Tiibetissä että Sichuanin maakunnassa, jonka asukkaista iso osa on etnisesti tiibetiläisiä.

Free Tibet -järjestön mukaan tiibetiläismunkkeja on Sichuanin luostareissa enää noin 600, kun vielä maaliskuussa heitä oli 2 500. Munkkeja on pidätetty, karkoitettu tai ohjattu pakolliseen isänmaalliseen uudelleenkoulutukseen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset