1. yle.fi
  2. Uutiset

Rakastuminen on aivoille kuin huumetta

Sydän hakkaa, kädet hikoilevat ja tärisevät. Vilauskin hänestä saa kokonaisen perhosparven lepattelemaan vatsassa. Öisin makaat valveilla ja ajattelet vain häntä.

terveys
suuteleva mies ja nainen
AP Graphics Bank

Ihastuminen ja rakastuminen näkyvät ja tuntuvat kropassa ja varsinkin aivoissa, sillä ne ovat pitkälti biologiaa ja kemiaa.

Jos umpirakastuneen ihmisen aivoihin olisi mahdollista kurkistaa, mitä siellä näkyisi?

- Se aivokuva, minkä esimerkiksi morfiini tuottaa kokeellisissa tutkimuksissa, on hyvin lähellä rakastuneen ihmisen aivokuvaa, vastaa ylilääkäri Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Rakkaus ryöpsäyttelee aivoihin hormoneja ja välittäjäaineita, jotka saavat aikaan ekstaasin kaltaisen hyvänolon tunteen.

- Tietyillä aivoalueilla serotoniinin käyttö vilkastuu. Serotoniinihan osallistuu mielialan säätelyyn ja mielialan vaihtelun tasoittamiseen. Sen käyttö vilkastuu esimerkiksi aivosaaressa ja pihtipoimussa, ja tiedetään, että sen vaikutuksesta vieraat kasvot alkavat viehättää enemmän ja empatian tunne kasvaa, Partonen selittää.

Toisaalta modernit aivoskannerit kertovat, että serotoniinin käyttö vaimenee mantelitumakkeessa, mikä tekee rakastuneesta pelottoman.

Tunteita ja tuoksuja

Mikä rakastumisen kohteessa sitten on niin ihmeellistä? Tutkimusten mukaan tunne ”sen oikean” löytymisestä tulee kaukaa savannilta ihmislajin evoluutiosta: Tunnistamme täydellisen kumppanin hänen ominaistuoksustaan.

Hikeen erittyvät feromonit vaikuttavat alitajuisesti kumppaninvalintaan. Sekä eläinten että ihmisten on havaittu pitävän puoleensavetävimpinä kumppaneita, joiden kanssa pariutuminen tuottaisi immuunijärjestelmältään mahdollisimman vastustuskykyisiä jälkeläisiä.

Turun yliopistossa on tutkittu, mitkä tekijät tekevät vartalosta puoleensavetävän.

Tutkimusten mukaan naiset etsivät Y:n muotoista, leveäharteista ja kapeavyötäröistä miestä. Ja miehet puolestaan etsivät X:ää, kapeavyötäröistä tiimalasivartaloa.

Nämä piirteet kun kertovat nuoruudesta ja hedelmällisyydestä, tai toisin sanoen lisääntymisarvosta.

Stressiä ja pakkomielteitä

Rakastuneen aivoissa tapahtuvat muutokset ovat osittain samansuuntaisia kuin pakko-oireista kärsivillä ihmisillä. Tämä ehkä selittää sen, miksi rakastuneen ajatukset pyörivät niin pakkomielteisesti ihastuksen kohteen ympärillä.

- Toinen hermovälittäjäaine, jossa tapahtuu muutoksia, on dopamiini. Se liittyy nimenomaan mielihyvän kokemiseen. Kun dopamiinin käyttö voimistuu häntätumakkeessa ja aivokuorukassa, rakastuneen mielenkiinto keskittyy ja kaventuu, ja pysyy myös paremmin yllä, Timo Partonen selittää.

Myös hullaantuneen unentarve vähenee, koska keho on ylivirittynyt.

- Lisämunuaisten kuorikerroksista erittyy 40 prosenttia enemmän kortisolia verenkiertoon. Se kertoo siitä, että rakastuminen on stressitila. Se rasittaa elimistöä, mutta se myös ehkä valpastuttaa meitä.

Hormonimuutoksia ja sydämen sykettä

Mielenkiintoista on, että rakastuessaan naiset ja miehet alkavat hormonaalisesti lähestyä toisiaan.

- Naiset alkavat tuottaa kaksinkertaisen määrän testosteronia verenkiertoon ja miehillä taas testosteronin määrä vähenee 40 prosenttia.

Rakastuneena elimistö tuottaa myös tavallista suurempia määriä oksitosiinia, samaa hormonia, jota naisen elimistö tuottaa paljon synnytyksen jälkeen. Tämä hormonimuutos palvelee kaiketi sitoutumista, kiintymistä ja halua huolehtia toisesta.

Hauska yksityiskohta on, että rakastumisen voi saada vauhtiin vuoristoradassa.

- Amerikkalaistutkimuksessa laitettiin toisilleen tuntemattomia ihmisiä vuoristorata-ajelulle. Tutkimus osoitti, että jos vieressä istunut ihminen koettiin viehättäväksi ja sitten koettiin yhdessä tämmöinen sydämen sykettä nostattava kokemus, niin se loi valmiuden rakastumiselle, Partonen selittää.

- Näille ihmisille näytettiin vuoristorata-ajelun jälkeen muiden ihmisten valokuvia ja kysyttiin, haluaisitko lähteä tämän ihmisen kanssa treffeille. Jos vuoristorata-ajelun vierustoveri oli koettu viehättäväksi, niin kauneinkaan valokuvassa näytetty ihminen ei herättänyt treffikiinnostusta näiden yhdessä vuoristoradassa käyneiden keskuudessa.

Rakastuminen kestää puolitoista vuotta

Rakastuminen on siis hormonimyrsky ja stressitila, mutta se ei kestä ikuisesti.

- Puolentoista vuoden kuluttua, on suhde sitten päättynyt tai jatkunut, veressä nähtävät hormonimuutokset ovat palanneet ennalleen eli siihen tilanteeseen, jossa oltiin ennen rakastumista, Timo Partonen muistuttaa.

Siinäkö kaikki oli? Mikä suhdetta pitää kasassa kemiallisen myrskyn laannuttua?

- Voi olla, että elimistö ei rakastamisessa enää toimi niin poikkeavasti tai ylikierroksilla kuin rakastumisen yhteydessä, vaan tunne pysyy ja vahvistuu psykologisin keinoin, Partonen rauhoittelee.

Akuutti TV2:ssä tiistaina 14.2. ko 19.30

Lähteet: YLE Akuutti, Hemi Malkki ja Tiia Nurmilaakso

Lue seuraavaksi