Turvatalo etenee jäätävää vauhtia

Ohjaus: Daniel Espinosa Alkuperäinen nimi: Safe House Alkuperämaa: Yhdysvallat 2012 Pääosissa: Ryan Reynolds, Denzel Washington, Vera Farmiga K-16

Ylen aamu

Matt Weston on nuori ja kokematon vakoilijan alku, jonka tehtävänä on ylläpitää CIA:n Etelä-Afrikassa sijaitsevaa turvataloa. Westonin lokoisan pitkästyttävät päivät kokevat äkkikäännöksen, kun kymmenen vuotta kateissa ollut, petturiksi kääntynyt entinen huippuagentti Tobin Frost tuodaan taloon kuulusteltavaksi. Frostin perässä taloon hyökkää joukko palkkasotureita. Weston ja Frost pääsevät täpärästi karkuun ja yhdessä heidän on selvitettävä kuka hyökkäyksen takana oikein on. Westonin kiperäksi tehtäväksi tulee päättää kehen luottaa ennen kuin heidät molemmat tapetaan.

Mikä näitä ruotsalaisia elokuvantekijöitä oikein vaivaa, kun he yksi toisensa jälkeen pääsevät muille maille tekemään elokuvia. Ensi viikolla teattereihin saapuu peräti vuoden parhaan elokuvan Oscarista kamppaileva, Tomas Anderssonin ohjaama vakoilujännäri Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja, ja tänään on vuorossa Daniel Espinosan ohjaama, niin ikään vakoilijoiden maailmaan sijoittuva Turvatalo.

Toissa vuonna elokuvallaan Snabba Cash mainetta niittäneen Daniel Espinosan Hollywood-debyytti on rakennettu tutun turvallisista aineksista. Mieleen nousevat Matt Damonin tähdittämät Bourne-elokuvat joiden hektisen menon Turvatalo tuo mieleen. Menoa elokuvassa nimittäin piisaa ihan viimeisen päälle. Kuvauksessa on käytetty paljon tärisevää käsivarakameraa eikä yksikään kuva taida kestää viittä sekuntia kauempaa. Meno on siis tehokasta ja näyttävää, tarinan jäädessä väistämättä ulkoisen ilmaisun alle. Jäätävällä vauhdilla etenevä Turvatalo avaa varmasti Espinozalle uusia tehtäviä Hollywoodissa, mutta kovin mieleenpainuva elokuva tämä hänen ensiyrityksensä ei vielä ole.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi