Härmä on komian näköinen elokuva

Ohjaus: JP Siili Alkuperämaa: Suomi 2012 Pääosissa: Mikko Leppilampi, Lauri Tilkanen, Pamela Tola, Esko Salminen, Lena Meriläinen, Aku Hirviniemi K-16

Ylen aamu

Välitalon tilalla Härmässä on kaksi veljestä Esko ja Matti. Veljeksistä nuorempi, kunnollinen ja ahkera työmies Matti on salakihloissa naapuritalon Ainon kanssa. Matin veli Esko ei työnteosta perusta, vaan rellestelee pitkin raittia puukko toisessa ja pullo toisessa kädessä. Vanhan härmäläisen tavan mukaan tila jätetään aina perheen vanhimmalle pojalle ja nuorempien on etsittävä onnensa muualta. Välitalon vanhaisäntä testamenttaa kuitenkin talon perheen nuorimmalle pojalle Matille, ohi esikoisen. Seurauksena on veljesten välinen taistelu talosta, kunniasta ja tietenkin myös rakkaudesta.

Ohjaaja JP Siilin sanoin Härmä on ristuksen komian näköinen elokuva. Kamera kulkee hyväillen pitkin pohjalaista peltomaisemaa, näyttäen sen aakeen laakeuden, jossa tämän puukkojunkkarilänkkärin ihmiset elävät.

Elokuvan tarina pientä yhteisöä pelon vallassa pitävistä häjyistä, johon on sotkettu isän vallasta vetäytymisen myötä syttyvää veljesvihaa ja mustasukkaista rakkautta, muistuttaa kovasti shakespearelaisen kuningasnäytelmän ja länkkärin risteytystä ja siitähän tässä tunnustetusti onkin kysymys.

Elokuvan alkupuolisko, jossa tarinan aihelmia kehitään kasaan, toimii todella jäntevästi. Tässä osassa on niin kotimaisen elokuvan kaihoa kuin lännenelokuvan tiheneviä tunnelmia. Valitettavasti elokuvan jälkimmäisellä puoliskolla panokset alkavat ehtyä. On aivan kuin Härmän myös käsikirjoittaneelta Siililtä olisivat paukut hiukan loppuneet kesken, eikä jälkimmäiseen osaan ole saatu mukaan alkupuoliskoa niin komiasti eteenpäin kuljettavaa intensiteettiä.

Hienon visuaalisen otteen ohella oman erityismainintansa ansaitsevat elokuvan niin vanhemmat kuin nuoremmat näyttelijät. Ihan oman erityiserityiserityismainintansa ja yhden oman tähden ansaitsee ilkeää Esko-veljeä esittävä Mikko Leppilampi, joka tekee tässä oletettavasti uransa komeimman roolityön, uudistaen täysin sen kuvan, joka hän näyttelijänä on itsestään tähän asti antanut.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi