1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinan keskeneräinen avaruusasema saa asukkaita jo kesällä

Kiinan rakenteilla olevaan avaruusasemaan lähtevät kesällä ensimmäiset avaruuslentäjät eli taikonautit. Kolmen taikonautin alus telakoituu moduuliin, jonka Kiina laukaisi avaruuteen viime vuonna. Moduuli on ensimmäinen vaihe Kiinan rakentamassa avaruusasemassa.

Ulkomaat
Kiinalainen Shenzhou-alus laukaistaan avaruuteen yön pimeydessä Gobin autiomaasta.
Shenzhou 9 -aluksen on tarkoitus lähteä avaruuteen kesä- ja elokuun välisenä aikana.

Shenzhou 9 -aluksen on määrä ampaista matkaan kesä- ja elokuun välisenä aikana, kertoo Kiinan uutistoimisto Xinhua. Sen mukaan taikonautit tekevät tieteellisiä kokeita asuessaan moduulissa. Matkan kestoa ei kerrottu.

Kiina onnistui viime vuonna kahdesti miehittämättömän aluksen telakoimisessa moduuliin, mikä oli iso askel maan oman avaruusaseman rakentamisessa. Tälle vuodelle suunnitellaan kahta miehitettyä telakoitumislentoa.

Kiinan avaruusaseman on määrä valmistua vuonna 2020. Siitä tulee huomattavasti pienempi kuin 16 valtion yhteisestä kansainvälisestä avaruusasemasta ISS:stä, johon Kiinaa ei kelpuutettu mukaan etenkin Yhdysvaltain vastustuksen vuoksi.

Kiina teki ensimmäisen miehitetyn lennon vuonna 2003 maailman kolmantena valtiona. Sen jälkeen miehitettyjä lentoja on ollut kaksi. Toisen aikana taikonautti kävi myös avaruuskävelyllä.

Avaruusaseman lisäksi Kiina suunnittelee miehittämätöntä kuulentoa ja tutkimusvaunun lähettämistä Kuuhun. Miehitetty kuulento on harkinnassa vuoden 2020 paikkeilla.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi