1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Latvialaiset äänestävät venäjän kielen asemasta

Latviassa järjestetään lauantaina kansanäänestys siitä, tulisiko venäjälle antaa virallisen kielen asema latvian rinnalla. Poliisi on kehottanut asukkaita käyttäytymään maltillisesti, vaikka äänestys kuohuttaakin monien tunteita ja herättää muistoja neuvostovallasta.

Latvian venäläismielinen Kansalliskieli-liike aloitti marraskuussa nimienkeruun, jonka tarkoituksena oli saada parlamentti hyväksymään venäjä viralliseksi kieleksi tai ainakin korkein oikeus päättämään, että asiasta järjestettäisiin kansanäänestys.

Adressin allekirjoitti yli kymmenen prosenttia latvialaisista. Runsaat 154 000 nimeä olisi riittänyt, mutta niitä kertyi yli 187 000. Perustuslakia muutetaan, jos muutosta kannattaa vähintään puolet kaikista äänioikeutetuista.

Liikkeen johtaja Vladimirs Lindemansin mukaan ihmiset ovat vihaisia venäläismielisten syrjäyttämisestä hallitusneuvotteluista ja olivat siksi halukkaita panemaan nimensä kielivaatimukseen.

Venäläismielinen Yksimielisyyden keskus -puolue nousi syyskuun vaaleissa parlamentin suurimmaksi puolueeksi mutta jäi silti kokoomushallituksen ulkopuolelle.

Vuoden 2000 väestönlaskennan mukaan 37,5 prosenttia Latvian 2,2 miljoonasta asukkaasta on äidinkieleltään venäläisiä. Arviolta neljännes ei osaa latviaa hyvin, jos ollenkaan.

Presidentti ja hallitus lujasti vastaan

Ulkoministeri Edgars Rinkevicsin mukaan ehdotus perustuslain muuttamisesta on demokratian sääntöjen mukainen, ja demokraattisesti siitä myös päätetään, hän sanoi.

Omaa kantaansa hän ei ole peitellyt, kuten ei hallitus muutenkaan. Hän toivoo kansalaisen tekevän yksiselitteisen selväksi, ettei venäjälle kuuluu virallista asemaa Latviassa. Se ei hänen mukaansa olisi kannanotto venäjää vastaan, vaan vahvistus sille, ettei mitään kieltä pidä käyttää poliittisena lyömäaseena.

Presidentti Andris Berzins aikoi aluksi jättää äänestämättä virkansa vuoksi, mutta ilmoitti kolmisen viikkoa sitten muuttaneensa mielensä ja osallistuvansa äänestykseen Latvian kansalaisena vastustaakseen muutosta.

Pääministeri Valdis Dombrovskisin mukaan riippuu kokonaan Venäjästä, vaikuttaako äänestyksen tulos Latvian ja Venäjän suhteisiin. Hän on korostanut Latvian haluavan vastakin, että ne ovat hyvät.

950 kansanäänestyshuoneistoa avautuvat aamulla seitsemältä ja sulkeutuvat iltakymmeneltä. Tuloksia odotetaan vielä lauantain puolella.