Saksan liittopresidentti eroaa virastaan

Saksan liittopresidentti Christian Wulff eroaa tehtävästään. Wulff ilmoitti asiasta tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun syyttäjä oli vaatinut hänen syytesuojansa kumoamista. Taustalla ovat muun muassa epäilyt Wulffin liikemiesystäviltään saamista lomaeduista.

Ulkomaat
Christian Wulff
Christian Wulff piti tiedotustilaisuuden Berliinissä perjantaina.Michael Kappeler / EPA

Wulff oli tehtävässä alle kaksi vuotta. Tiedotustilaisuudessa hän kertoi tehneensä parhaansa tehtävässään.

- Luottamus on viime viikkoina vahingoittunut siten, etten voi toimia enää presidenttinä, Wulff sanoi.

Wulff on ollut joulukuusta asti tulilinjalla suhteista, joita hänellä oli varakkaisiin liikemiehiin toimiessaan Ala-Saksin pääministerinä vuosina 2003 - 2010.

Torstaina syyttäjä pyysi liittoparlamenttia kumoamaan Wulffin syytesuojan. Syyttäjän mukaan on alustavasti perusteita epäillä, että Wulff on saattanut saada ja myöntänyt etuuksia sopimattomasti. Syytesuojan kumoaminen on edellytys tutkimusten aloittamiselle.

Wuffista tuli uusi murhe Merkelille

Saksalaismedian mukaan tutkimuksissa on esillä Wulffin suhde elokuvatuottaja David Gröneweldiin. Wulffin väitetään lomailleen vaimonsa kanssa Gröneweldin kustannuksella Syltin saarella Saksassa vuonna 2007. Syyttäjän mukaan myös Gröneweld on alustavasti epäiltynä.

Wulffin liikemiessuhteet nousivat esiin joulukuussa, kun Bild-lehti kirjoitti, että Wulff oli saanut pääministeriaikanaan ison asuntolainan halvalla varakkaan liikemiehen vaimolta. Wulff ei kertonut asiasta osavaltioparlamentille. Skandaali paheni, kun Wulff yritti estää uutisen julkaisemisen uhkaamalla Bildiä "sodalla". Uhkaus tallentui päätoimittajan Kai Diekmannin puhelinvastaajaan.

Saksalaismediassa on kerrottu Wulffin myös saaneen ilmaisia lomia varakkailta ystäviltään.

Saksan oppositio on vaatinut Wulffin eroa. Liittokansleri Angela Merkel perui perjantaina Rooman-matkansa skandaalin vuoksi. Hänen oli määrä tavata Italian pääministeri Mario Monti ja keskustella hänen kanssaan Euroopan velkakriisistä.

Wulff kuuluu Merkelin kristillisdemokraattiseen puolueeseen CDU:hun ja oli Merkelin ehdokas liittopresidentiksi. Wulffista tuli Merkelille uusi murhe. Maaliskuussa 2011 Merkelin tukema puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenberg erosi osittain kopioidun tohtorin väitöksensä vuoksi.

Wulffin edeltäjä Horst Köhler erosi virastaan toukokuussa 2010. Hän perusteli yllätyseroaan laajalla arvostelulla, jota hänen Saksan armeijaa koskevat kommenttinsa olivat herättäneet.

Presidentin rooli on Saksassa pitkälti seremoniaalinen.

Lähteet: YLE Uutiset