Hondurasin vankilapalo vain jäävuoren huippu

Hondurasin tuhoisan vankilapalon kaltainen katastrofi voi tapahtua koska tahansa uudestaan, pohtivat väliamerikkalaiset asiantuntijat. Vankeinhoidon rakenteelliset ongelmat näkyvät kaikkialla Väli-Amerikassa.

Ulkomaat
Hondurasilaisessa vankilassa tapahtuneessa tulipalossa menehtyneitä vankeja siirretään ruumispusseihin pois vietäväksi.
Gustavo Amador / EPA

Hondurasissa tiistaina tapahtuneessa tuhoisassa vankilapalossa kuoli yli 350 vankia ja suuri osa pääsi karkuun. Vankilapalo on tuonut esiin Väli-Amerikan vankiloiden puutteet.

Hondurasissa suurimpana syynä vankien määrän kasvuun ovat lisääntyneet rangaistukset ja vankien heikentyneet mahdollisuudet päästä joskus vankilasta vapaaksi, sanoo Human Rights Watch -järjestön Amerikan johtaja Jose Miguel Vivanco.

Huumekauppa, jengit ja hallitsematon katuväkivalta ovat yhtenä syynä alueen vankiloiden ylikansoittumiseen. Vivancon mukaan nykyistä tilannetta Hondurasissa voi kuvailla termillä "rautanyrkki".

Vivancon mukaan maan oikeusjärjestelmä käsittelee tuomiota odottavien vankien tapauksia hitaasti, ja siitä syystä vangit odottavat päätöksiä vankeudessa kuukausia tai vuosia. Tämä taas puolestaan johtaa vankiloiden täyttymiseen.

Vuonna 2003 tehtyjen uudistusten jälkeen muun muassa jengijohtajuudesta saatava rangaistus kaksinkertaistettin 12 vankeusvuoteen. Viranomaiset myös kevensivät jengijohtajuuden määritelmää, ja ihmisiä vangitaan esimerkiksi jengitatuointien ja muiden selkeiden merkkien perusteella.

Hondurasilaisen kansanedustajan Renan Inestrozan mukaan kaikki maan vankilat on ylikansoitettu, eikä vartijoita ole koulutettu toimimaan hätätilanteessa. Tilanne on yhtä heikko myös El Salvadorissa, Guatemalassa ja Panamassa ja tilanteen pelätään räjähtävän käsiin.

Lähteet: AP, YLE Uutiset