1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Italialaiselokuvalle Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinto

Italialainen Cesare Deve Morire (Caesarin on kuoltava) on voittanut Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon eli Kultaisen karhun. Paolo ja Vittorio Tavianin ohjaama elokuva kertoo vankien esittämästä Shakespearen Julius Caesar -näytelmästä. Voittajan valitsi kansainvälinen tuomaristo.

kulttuuri
Vittorio ja Paolo Taviani
Vittorio (vas.) ja Paolo TavianiSebastian Kahnert / EPA

Cesare Deve Morire kertoo elinkautisvangeista, jotka valmistavat esitystä William Shakespearen tragediasta Julius Caesar. Siinä on käytetty näyttelijöinä roomalaisen Rebibbian vankilan vankeja.

Ohjaaja Vittorio Taviani kertoo, että vankien tapaaminen sai hänet ymmärtämään uusia ulottuvuuksia Shakespearen tekstistä.

- Vankilassa vangit elivät omassa maailmassaan ja samaan aikaan he puhuivat samaa kieltä kuin Shakespeare. He puhuivat murhasta, petoksesta, kaikista asioista, joita näytelmä sisälsi. Vallasta, pomoista, murhista. Halusimme lisätä heidän persoonallisuutensa ja todellisuutensa näytelmään, koska myös heidän elämänsä ovat varsin dramaattisia, Taviani sanoo.

Berliinin elokuvajuhlien aikana ilmestyneissä kritiikeissä Tavianin veljesten elokuvaa on kehuttu voimakkaaksi teokseksi, joka antaa Shakespearen sanoille odottamattomia kaikuja. Toisaalta elokuva on herättänyt myös arvostelua muun muassa siksi, että yhtä vangeista esittää ammattinäyttelijä, ex-vanki Salvatore Striano.

Striano itse sanoo, että paluu vankilaan Shakespearen kanssa sai hänet näkemään menneisyytensä uudessa valossa.

- Saadessani tuntumaa Shakespearen kirjoittamaan hahmooni Brutukseen, ymmärsin, että Shakespearella oli sanottavaa meille vangeille. Tajusin, että olimme olleet tyhmiä. Samat asiat olivat tapahtuneet jo kaksi tuhatta vuotta sitten ja hän kirjoitti niistä viisisataa vuotta sitten. Olimme todella olleet tyhmiä, sanoo Salvatore Striano.

Tanskalainen draama toinen suuri voittaja

Berliinin elokuvajuhlien toinen suuri voittaja oli tanskalainen historiallinen draama En kongelig affaere, joka palkittiin sekä parhaasta käsikirjoituksesta että parhaasta miespääosasta.

Hopeisella karhulla palkittiin unkarilainen draamaelokuva Csak a szél, joka kertoo tosipohjaisen tarinan romaniperheen murhasta.

Parhaana ohjaajana palkittiin kylmän sodan vuosista kertovan Barbara-elokuvan ohjannut saksalainen Christian Petzold.

Kansainvälinen Kultainen karhu -elokuvapalkinto on jaettu Berliinin elokuvajuhlilla vuosittain vuodesta 1951 lähtien. Berliinin elokuvajuhlilla esitetään vuosittain noin 400 elokuvaa, joista suurin osa saa tapahtumassa ensi-iltansa.

Suomalaisia elokuvia oli festivaaleilla tänä vuonna mukana kolme: Katja Gauriloffin dokumenttielokuva Säilöttyjä unelmia, Timo Vuorensolan skifielokuva Iron sky sekä Jussi Hiltusen draamaelokuva Hiljainen viikko.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi