1. yle.fi
  2. Uutiset

Jalkapanta olisi saattanut pelastaa Malmön puukotusuhrin

Ruotsissa käydään keskustelua siitä, olisiko sähköinen valvontaväline pelastanut puukotuksen uhriksi joutuneen naisen Malmössä. Nainen puukotettiin kuoliaaksi lastensa edessä perjantaina. Naisen entinen avomies on pidätetty teosta ja tekohetkellä hän odotti vapaalla jalalla vankilatuomiotaan perheväkivallan vuoksi.

Ulkomaat

Sanomalehti Dagens Nyheterin mukaan puukottajan teko olisi saatettu pystyä estämään, mikäli hänellä olisi ollut jalkapanta. Uusi laki jalkapannasta astui voimaan lokakuussa, mutta poliiseilla ei ole vieläkään selvyyttä käytännöistä, kirjoittaa DN.

Puukotuksesta epäilty 46-vuotias mies tuomittiin entisen avovaimonsa pahoinpitelystä marraskuussa. Hän oli kuitenkin vapaana, sillä hän oli valittanut tuomiostaan. Tutkintaa johtava poliisi sanoo Sydsvenskanin mukaan, ettei "mies olisi saanut olla missään tapauksessa vapaana".

Naisella oli paniikkihälytin hyökkäysten varalta, mutta hän ei ilmeisesti pystynyt käyttämään sitä. Lisäksi naisen naapuri oli soittanut aiemmin päivällä poliisille ja varoittanut miehestä.

Ruotsin lehtien mukaan poliisilla ei ole vielä vaadittavaa teknistä välineistöä ja organisaatiota perheväkivallan uhrien suojelemiseksi sähköisten pantojen avulla. Järjestöt arvostelevat poliisia siitä, ettei järjestelmä ollut valmis kun laki tuli voimaan.

Oikeusministeri Beatrice Ask on sanonut, ettei halua kommentoida asiaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi