1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japanin keisarin sydänleikkaus herätti keskustelun perimysjärjestyksestä

Japanin keisari Akihito on päässyt pois tehohoidosta kaksi päivää sydämen ohitusleikkauksen jälkeen. Hovin mukaan keisari on toipunut hyvin. Japanissa on kuitenkin havahduttu pohtimaan, vastaako keisarillinen perimysjärjestys nykyaikaa.

Ulkomaat

Akito kuntoutuu nyt sairaalan vuodeosastolla. Lääkärit ovat arvioineet, että hän voisi palata tehtäviinsä jo kahden viikon kuluttua.

Keisarin leikkaus ja 78 vuoden ikä ovat kuitenkin herättäneet Japanissa kysymyksiä monarkian perimysjärjestyksestä. Sen mukaan kruunu kuuluu vain pojille.

Tyttäret joutuvat luopumaan asemastaan keisarillisessa perheessä, jos he valitsevat puolison sen ulkopuolelta. Näin kävi myös Akihiton ainoalle tyttärelle Sayakolle.

Japanin hallitus aikoo nyt tutkia, pitäisikö sukupuoleen perustuvaa perimyslakia muuttaa niin, että naisetkin voivat olla keisariperheen jäseniä myös avioitumisensa jälkeen.

Akihitolla on vain yksi pojanpoika, hänen nuoremman poikansa prinssi Akishinon viisivuotias jälkeläinen, prinssi Hisahito. Pojantyttäriä on kolme: kruununprinssi Naruhiton tytär prinsessa Aiko ja Akishinon tyttäret prinsessa Mako ja prinsessa Kako.

Lähteet: AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi