1. yle.fi
  2. Uutiset

Vastuullinen ruokailija miettii viljelijän työolojakin

Uusi ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus kouluttaa yläkoulaisia vastuullisiksi ruuan kuluttajiksi. Vastuullisuus tarkoittaa huomion kiinnittämistä niin ympäristöasioihin kuin ruokaketjussa töitä tekevien työhyvinvointiinkin. Ruokakasvatus tulee vastaan useissa oppiaineissa.

Kotimaan uutiset

Ruokakasvatuksen opetuskokonaisuutta ovat suunnitelleet yhdessä Ruokatieto-yhdistys, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Kotitalousopettajien liitto.

Ruokakasvatuksen ideana on opettaa nuoret suosimaan kotimaista ruokaa, syömään hyvin ja tekemään vastuullisia valintoja.

Ruokaan liittyvä vastuullisuus ulottuu ympäristön ja eläinten hyvinvoinnista ruoantuottajien ja elintarviketeollisuuden työntekijöiden työhyvinvointiin. Tärkeitä asioita ovat myös ruoan ravitsemukselliset ominaisuudet ja tuoteturvallisuus sekä talouskysymykset ja osin siihen liittyen paikallisuus.

Ruokakasvatus nivoutuu useaan oppiaineeseen, kotitalouden lisäksi etenkin maantietoon, biologiaan ja yhteiskuntaoppiin. Tosin esimerkiksi matematiikassakin vastuullinen ruoankulutus voi nousta aiheeksi, kun laskettavana on vaikkapa kuukauden ruokabudjetti tai ruoan kuljetuksen vaikutus hintoihin.

Parhaat pääsevät visailemaan

Vielä kehitteillä oleva ruokakasvatus alkaa kokeiluna kymmenessä pääkaupunkiseudun yläkoulussa. Jatkossa uutta oppia saa valtakunnallisesti, ja oppilaitokset pääsevät kisaamaan tiedoistaan Ruokavisassa, jonka esikuvana on ollut valtakunnallinen koululaisten Metsävisa.

- Visa on ajateltu sellaiseksi, että loppukilpailuun päässeillä voisi olla ennakkotehtävänä esimerkiksi jonkin reseptin keksiminen. Visan yhteydessä se pitäisi sitten toteuttaa käytännössä, kertoo ruokakasvatusprojektin koordinaattori Minttu Virkki Ruokatieto-yhdistyksestä.

Helsingissä käytävän kisan pitopaikkana voisi olla esimerkiksi työväenopisto, koska kisa-areenaksi tarvitaan opetuskeittiö.

Ruokakasvatuksen oppiainekohtaisten sisältöjen hiomisen ohella myös opetuskokonaisuuteen liittyviä verkkomateriaaleja pitää vielä testailla sen varmistamiseksi, että verkkosivut todella toimivat myös silloin, kun käyttäjiä on paljon, Virkki kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi