Hyppää sisältöön

Kemijärven liimapuupalkkitehdas voi käydä kalliiksi veronmaksajille

Kemijärven liimapuupalkkitehtaasta uhkaa tulla valtiolle yli kymmenen miljoonan euron lasku. Jos yrityssaneerauksessa oleva yhtiö ajautuu konkurssiin, osa luottotappioista lankeaa valtiolle ja tehtaan miljoonatuet valuvat hukkaan.

Kemijärven liimapuutehtaan portti. Kuva: YLE

Jos velkasaneeraus ei onnistu, voi Kemijärvellä seisova Arktos Oy:n tehdas koitua kalliiksi veronmaksajille. Kun Stora Enson lopetti Kemijärven sellutehtaan, rakennettiin paikkakunnalle julkisin varoin vahva tukipaketti. Yritys sai kehittämisavustuksia 5,5 miljoonaa euroa ja väkeä koulutettiin 300 000 eurolla.

Tämän lisäksi valtion eritysrahoittaja Finnveran lainoja on kiinni yli 11 miljoonaa.

Jos yritys kaatuu, joutuu valtio maksamaan luottotappioista noin kuusi miljoonaa euroa. Näin suomalaisille tulisi maksettavaa tehdashankkeesta yhteensä lähes 12 miljoonaa euroa.

Pekkarinen luotti menestykseen

Yksi liimapuupalkkitehdashankkeen puuhamiehistä oli Vanhasen kakkoshallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.). Hän toteaa nyt, että Arktosin tilanne on pettymys, mutta hankkeesta tehtiin tarvittavat riskiselvitykset. Esimerkiksi yhtiön heikko omavaraisuusaste otettiin huomioon. Olennaista oli, että Stora Enso sitoutui hankkeeseen 11 miljoonan euron sijoituksellaan.

- Yksityinen yritys lähti sijoittamaan ja lisäksi valtio omilla panoksillaan. Viranomaiset totesivat virkavastuullisesti, että menestyksen edellytykset voisivat löytyä, kuvaa Pekkarinen päätöksentekoa.

Rahoittajat arvioivat nyt, että tehdashankkeen epäonnistumiselle on useita syitä. Yrityksen toimitusjohtaja Juhani Kukkonen toteaa YLE Uutisille, että hankkeen alku viivästyi huomattavasti myös paikallisen hallinnon takkuilun takia.

Rakennemuutosjohtaja Anssi Paasivirta työ- ja elinkeinoministeriöstä erittelee, että tehtaan aloittamista hidastivat Kemijärven kaupungin hakemus tehdasalueen lunastamisesta, paikallinen aloite tehdasalueen hakemisesta suojeltavaksi sekä rakennuskiellon aiheuttaneen asemakaavatyön aloittaminen. Myös tarvittavien lupien saaminen kesti pitkään.

Paasivirran mukaan toimien takana oli sellutehtaan jatkoa vaatinut paikallinen massaliike. Viivytykset olivat ikävä yllätys valtion erityisrahoittajalle Finnveralle.

- En muista kotimaassa tällaista että paikallisesti hanketta näytettiin vastustavan. Varmasti tästä opitaan. On käytävä enemmän keskustelua siitä, että kaikki osapuolet ovat yhteisen asian takana, toteaa toimitusjohtaja Pauli Heikkilä.

Massaliike tyrmää viivytysväitteet

Massaliikeessa aktiivisesti vaikuttanut Kemijärven kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Heikki Nivala kiistää jyrkästi, että liike olisi hidastanut tehdashanketta.

- Yhtään konkreettista toimenpidettä, jolla massaliike olisi heidän toimintaa häirinnyt, ei ole, ja missään tapauksessa massaliike ei ole sellaista tehnyt.

Nivalan mielestä ongelmien taustalla on yritysjohdon osaamattomuus.

Parhaillaan osa tehtaan lomautetusta väestä hakee kolmen viikon palkkojaan. Jos yritys todetaan maksukyvyttömäksi, tämäkin kulu tulee valtion maksettavaksi.

Arktos Oy:n toimitusjohtaja Juhani Kukkonen uskoo yhä, että tuotanto voitaisiin käynnistää parissa kuukaudessa, mutta myöntää että liimapuupalkkien kysyntä ei ole tällä hetkellä hyvä.

.
.