Aamun lehdet

Pääministerin vastuu, selän takana lymyilijät ja väkivalta puhuttavat tiistain lehtiä.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Pääministerillä on vastuu koko hallituksesta, kirjoittaa Uutispäivä Demari (siirryt toiseen palveluun) . Lehti viittaa pääkirjoituksessaan perussuomalaisten puheenjohtajaan Timo Soiniin, joka syytti sunnuntaina pääministeri Jyrki Kataista vastuunpakoilusta.

Soinin tähtäimessä ovat viimeaikaiset rakenneuudistukset ja niitä valmistelevien ministerien ja ministeriöiden jääminen ilman hallituksen johtajan selkeää tukea. Uutispäivä Demari kertoo, että suurimman oppositiopuolueen johtajan mielestä valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on jäänyt yksin selittämään EU-politiikkaa ja myös ministerit Päivi Räsänen ja Stefan Wallin on jätetty oman onnensa nojaan.

Lehti kirjoittaa, että Soini ei tällä kertaa osu täysin harhaan, että pääministeri Katainen on ollut poikkeuksellisen vaitonainen vaikeiden asioiden tukijana. Kataisen hallituksen suurimpien uudistusten esittely osui tuskin sattumalta ajankohtaan, jolloin pääministeri itse veti liikemiesvaltuuskuntaa Brasiliassa. Näin pohtii siis Uutispäivä Demari.

Selän takana piilossa

Suomenmaa (siirryt toiseen palveluun) ihmettelee puolustusministeri Stefan Wallinin selän takana piilottelijoita. Lehti kertoo, että julkisuudessa on käynnistynyt kova puhdistautumispeli, jossa muut hallituspuolueet yrittävät panna Pohjois-Karjalan prikaatin lakkauttamisen pelkästään ministeri Wallinin syyksi.

Suomenmaan mukaan päältä katsoen tältä näyttääkin. Vaikka Wallin puoluetovereineen väittää, että lakkautusvaihtoehdoksi leimautuneen Dragsvikin varuskunnan säilyttämisestä sovittiin hallitusneuvotteluissa, ei hallitusohjelmassa mainita Suomenmaan mukaan tästä mitään.

Lehti päivittelee, että muut hallituspuolueet eivät kuitenkaan voi vetää itseään vastuusta. Wallinin leikkauslista on koko hallituksen lista. Jos pikkupuolueen ministeri saa tehdä suuria päätöksiä omin päin ja muut vain levittelevät käsiään, on sektoriministerin valta ymmärretty Suomenmaasta väärin.

Suomenmaan mukaan käynnissä on nyt raukkamainen operaatio, jossa muiden hallituspuolueiden edustajat ovat muka sanoutuvinaan irti Wallinin lakkautuslistasta. Lehti pitää tätä naurettavana.

Politiikka seilaa laidasta laitaan

Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) pohtii äärilaidasta toiseen menevää politiikkaa. Maahanmuuttovirastoon on tullut tänä vuonna viisi perheenyhdistämishakemusta, kun viime vuonna niitä tuli parin sadan kuukausivauhtia.

Aamulehden mukaan etenkin maassa asuvat somalit ovat nostaneet kätensä pystyyn. Kun aikaisemmin anomukset saattoi tehdä kaikkien perheenjäsenten puolesta Suomessa, nyt jokaisen tänne pyrkivän on allekirjoitettava anomus henkilökohtaisesti.

Aamulehti kertoo, että maahanmuuttopolitiikan porsaanreikiä katsottiin pitkään läpi sormien, ja kun asiaan viimein puututtiin, viisari näyttää heilahtaneen toiseen äärilaitaan. Sellainen on Aamulehdestä huonoa politiikkaa.

Oulussa paljon väkivaltaa

Kaleva (siirryt toiseen palveluun) on huolissaan raa'asta väkivallasta. Lehti viittaa viikonvaihteessa Oulun Kaukovainiolla tapahtuneeseen ampumistapaukseen. Viikonlopun väkivaltatapaus ei ole ainoa laatuaan Oulussa, sillä vuoden aikana Oulussa on tehty runsaasti väkivaltarikoksia. On puukotettu, ryöstetty, ammuttu, pahoinpidelty ja aiheutettu vakavia vammoja.

Kalevan mielestä rikosjärjestelmän pitäisi käyttää nykyistä herkemmin harkintaa, jotta vaarallisia henkilöitä ei päästettäisi vapaalle jalalle niin aikaisin kuin nykyisin. Myös koevapauteen ja ehdonalaiseen päästettyjen vaarallisten rikollisten seurantaa tulisi tehostaa nykyisestä.

Lehti on huolissaan myös siitä, että ihmiset liikkuvat aseistautuneina. Suomessa on noin miljoona laillista asetta, mutta laittomien aseiden määrää ei kukaan uskalla edes arvioida, kirjoittaa tiistain Kaleva pääkirjoituksessaan.

Lähteet: YLE Uutiset