1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat: Isku Iraniin saattaisi olla Israelille liian suuri operaatio

Yhdysvaltalaisten sotilasasiantuntijoiden mukaan ennaltaehkäisevä isku Iranin ydinlaitoksiin olisi Israelin armeijalle valtava operaatio. Sen pitäisi käyttää ainakin noin sataa hävittäjää, joilla olisi edessään pitkä ja vaarallinen reitti.

Ulkomaat
Israelin ilmavoimien F-15 hävittäjä on laukaissut koneen puolustusjärjestelmään kuuluvia hämäysraketteja.
Jim Hollander / EPA

Operaation haasteita kuvaavat Yhdysvaltain puolustusasiantuntijat ja sotilasasiantuntijat The New York Times -lehdelle.

Washingtonissa on alettu keskustella siitä, mitä iskeminen Iranin neljää suurinta ydinlaitosta vastaan vaatisi. Joidenkin mielestä Israelilla ei välttämättä ole edes valmiutta tehdä iskua. Toisaalta varmaa tietoa Israelin valmiuksista ei ole.

Jotkut myös arvelevat, että Yhdysvallat saattaisi tulla vedetyksi mukaan viimeistelemään iskut. Tällöinkin kyseessä voisi olla useita viikkoja kestävä tehtävä.

Haasteita muodostuisi siitä, että Israelin hävittäjien pitäisi lentää vähintään noin 3 000 kilometrin edestakainen matka, joka on liian pitkä ilman välitankkauksia. Niihin tarkoitettuja koneita Israelilla uskotaan olevan riittämätön määrä, ja toisaalta niiden suojelemiseksi pitäisi myös käyttää hävittäjiä.

Lisäksi huomioon pitäisi ottaa Iranin ilmapuolustus.

- Kaikki asiantuntijat puhuvat, että "joo, pommittakaa Irania," mutta se ei tule olemaan niin helppoa, sanoo kenraaliluutnantti David Deptula The New York Timesin haastattelussa.

- On vain yksi suurvalta, joka pystyy hoitamaan homman, hän lisää.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi