"Suomen vastuut uudessa Kreikka-paketissa yli kuusi miljardia"

Suomen takausvastuut Kreikan toisessa apupaketissa ovat arviolta 6 - 7 miljardia euroa, kun huomioidaan paketin ylitakaukset, laskevat eduskunnan suuren valiokunnan jäsenet Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Kimmo Sasi (kok.).

velkakriisit
Kimmo Sasi
Kimmo SasiYle

Euromaiden valtiovarainministerit pääsivät varhain tiistaiaamuna sopuun Kreikan toisesta apupaketista. Kreikalle lainataan 130 miljardia euroa, ja lainarahat hankitaan markkinoilta. Jotta laina olisi mahdollisimman edullinen, hyvin talousasiansa hoitaneet EU-maat takaavat myös toisten lainoittajamaiden vastuita. Tällä niin kutsutulla ylitakauksella halutaan varmistaa rahoitusvakausvälineelle paras mahdollinen luottoluokitus lainanhaussa.

Keskustan Mauri Pekkarista kismittää, että takausvastuut eivät jakaudu sen mukaan, kuinka velaksi Kreikkaa lainoittavat maat ovat eläneet, sillä taloutensa hyvin hoitaneilla AAA-luokan mailla vastuu on suhteellisesti suurempi.

Kokoomuksen Kimmo Sasin mukaan Suomen kokonaisvastuut kasvat merkittävästi ylitakauksen takia.

- Suomen osuus koko potista on kaksi prosenttia eli 2,6 miljardia, mutta tähän tulee vielä ylitakaukset, jotta saadaan mahdollisimman halvalla laina ERVV:lle. Ylitakausten määrää on vähän hankala sanoa, mutta ne ovat noin 3,5 - 4 miljardia, Sasi laskee.

Kansanedustajat nokittelivat YLE Radio 1:n Ykkösaamussa siitä, pitäisikö takaussummaan vielä lisätä lainan korot. Pekkarinen ottaisi korot mukaan, mutta Sasi ei laskutavasta perusta.

- Kun pitää vielä taata korot, niin Suomen summa on kokonaisuudessaan 6 - 7 miljardia euroa, Pekkarinen arvioi.

Kimmo Sasin mukaan korkoa joudutaan maksamaan noin 30 vuotta, mutta korkomenoja ei lasketa kokonaisvastuuseen, koska korot eivät ole pääomaa, jota tarvitaan lainan myöntämiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset