Munchin Huuto myyntiin keväällä

Norjalaisen taidemaalarin Edvard Munchin tunnetuin teos Huuto tulee myyntiin keväällä New Yorkissa, kertoo huutokauppakamari Sotheby's. Taulun odotetaan keräävän yli 80 miljoonaa dollaria eli yli 60 miljoonaa euroa.

kulttuuri
Näyttelyvieraat tutkivat Edvard Munchin Huuto -öljymaalausta Wienissä.
Näyttelyvieraat tutkivat Edvard Munchin Huuto -öljymaalausta Wienissä maaliskuussa 2003.Hans Klaus Techt / EPA

Vuonna 1895 maalatussa teoksessa mies pitelee päätään ja huutaa taustallaan verenpunainen taivas. Myyntiin tuleva taulu on viimeinen yksityisomistuksessa oleva versio neljästä Huuto-teoksesta.

Teoksen omistaa norjalainen liikemies Petter Olsen, jonka isä Thomas oli Munchin ystävä, naapuri ja tukija. Kolme muuta versiota on norjalaisten museoiden omistuksessa.

Huuto tulee myyntiin Sotheby'sin impressionistisen ja modernin taiteen huutokaupassa toukokuun alussa. Huutokauppakamarin tiedotteen mukaan myyntiin tuleva versio Huudosta on kaikkein värikkäin ja eloisin teoksista.

Huuto varkaidenkin suosiossa

Kaksi muuta Huuto-teoksen versiota on joutunut julkeiden varkauksien kohteiksi viime vuosikymmeninä. Vuonna 1994 kaksi varasta murtautui Norjan kansallisgallerian tiloihin ja pakeni vuoden 1893 versio mukanaan. Teos saatiin kuitenkin pelastettua vahingoittumattomana myöhemmin samana vuonna.

Vuonna 2004 aseistetut naamiomiehet ryöstivät vuonna 1910 maalatun Huudon sekä Madonna-teoksen Munch-museosta Oslossa. Teokset löydettiin kaksi vuotta myöhemmin ja ne palasivat näytteille vuonna 2008. Huuto kärsi varkaiden käsissä pahoin, eikä sitä saatu palautettua täysin ennalleen.

Varastetut versiot ovat öljyvärimaalauksia, kun taas Olsenin omistuksessa on pastellimaalaus. Munch-museon omistuksessa on varastetun öljyvärimaalauksen lisäksi myös teoksen neljäs versio, sekin pastellimaalaus. Niiden ohella aiheesta on olemassa grafiikkaa sekä Munchin luonnoksia.

Natseilta piilossa toisen maailmansodan aikana

Teoksen myyvä Petter Olsen sanoo tuottojen menevän uuden museon, taidekeskuksen ja hotellin perustamiseen maatilalleen Hvitstenissä, missä Olsenin isä ja Munch asuivat naapureina.

Thomas Olsen oli laivavarustajasuvun vesa, joka tuki Munchia 1920-luvun loppupuolelta alkaen. Toisen maailmansodan aikana natsihallinto julisti Munchin taiteen rappeutuneeksi, mutta Olsenin onnistui pelastaa Saksan museoista 74 taiteilijan teosta.

Olsen perheineen pakeni natsien miehitystä Norjasta Britanniaan vuonna 1940, mutta sitä ennen Thomas Olsen siirsi taidekokoelmansa - joukossa myös Huuto - maatilalleen Sandbussa, missä se oli piilossa aina Norjan vapautumiseen asti vuonna 1945.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset