Jemeniläiset äänestivät Salehille seuraajan - ehdolla yksi mies

Jemenissä on äänestetty tiistaina seuraaja maata 33 vuotta hallinneelle Ali Abdullah Salehille. Ehdolla oli vain nykyinen varapresidentti Abdrabuh Mansour Hadi, kuten naapurimaiden johdolla laaditussa vallansiirtosopimuksessa päätettiin. Vaalipäivän väkivaltaisuuksissa kuoli ainakin yhdeksän ihmistä.

kansannousut
Jemeniläisnainen äänestää Sanaassa
Jemeniläisnainen äänesti Sanaassa tiistaina.Yahya Arhab / EPA

Saleh väistyi nimellisesti jo marraskuussa Persianlahden yhteistyöneuvoston välittämän sopimuksen synnyttyä, mutta todellisuudessa hän on odottanut uuden presidentin valitsemista. Maanantaina hän kehotti kansalaisia äänestämään varapresidentti Hadia seuraavaksi presidentiksi, "jotta rauhanomainen vallansiirto olisi mahdolliinen".

Sopimuksessa ei määritelty pienintä vaadittavaa äänestysprosenttia, jotta vaalit olisivat pätevät. Separatistinen Etelän liike ja pohjoisen shiiakapinalliset eli kaksi suurinta oppositioryhmää boikotoivat vaaleja. Osa Etelän liikkeen jäsenistä etukäteen pyrkivänsä haittaamaan äänestystä.

Äänestyspaikoille lähetettiin keskusvaalilautakunnan mukaan yli sata tuhatta poliisia ja sotilasta. Tästä huolimatta vaalipäivän väkivaltaisuuksissa kuoli ainakin yhdeksän ihmistä. Noin kymmenellä kaikkiaan 300 äänestyspaikasta kerrotaan olleen vakavia yhteenottoja.

Saleh lähti ulkomaille - toistaiseksi

Jemenin oppositio aloitti vuosi sitten mielenosoitukset Salehin hallintoa vastaan. Väkivaltaisuuksissa on kuollut satoja ihmisiä.

Persianlahden maiden johdolla syntyneen vallanvaihtosopimuksen mukaan väliaikainen presidentti johtaa maata kaksi vuotta, minkä jälkeen järjestetään presidentin- ja parlamenttivaalit.

Saleh itse matkusti Yhdysvaltoihin äänestyksen alla hoidattamaan vammoja, jotka hän sai pommi-iskussa viime kesänä. Hän arvellaan kuitenkin aikovan palata kotimaahansa.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset