Hautala: Saamani arvostelu on aiheellista

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) myöntää, että on tulkinnut hyvää hallintotapaa liian kapeasti Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen asuntokauppojen yhteydessä. 

Ylen aamu
Heidi Hautala
Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala ja korruption vastaista työtä tekevän Transparency Suomen puheenjohtaja Pentti Mäkinen vierailivat Aamu-tv:ssä. Esillä oli mm. kohua herättänyt Finnairin toimitusjohtajan asuntokauppa.

- Saamani arvostelu on aivan asianmukaista siitä, että olen mennyt tulkitsemaan hyvää hallintotapaa aivan liian kapeasti. Toisaalta olen tuonut avoimesti esiin sen, että Finnarin tilanne on hyvin vaikea. Kuvittelin, että työrauha sinne tulee sillä, että tämä asia käydään läpi, Hautala sanoo Aamu-tv:n haastattelussa.

Hautalan mukaan Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntokaupat ovat osoitus siitä, millaisia epäeettisiä toimintapoja valtionomisteisessa yhtiössä ei voida hyväksyä.

- Säädöksiä tästä pitää tiukentaa niin, että läpinäkyvyys ja avoimuuden vaatimus valtionjohtajien työsuhde-eduissa on ehdoton. Siten varmistetaan se, ettei tällaisia pääsee tapahtumaan jatkossa, Hautala sanoo.

Hautala mukaan vastaavia tapauksia vähentäisi se, että valtionyhtiöihin hallitusten jäseniä valittaisiin laajemmin kuin talouselämän ja politiikan eliitin keskuudesta. Tämä vähentäisi sidonnaisuuksia, sillä Hautalan mielestä pelkästään niiden tuominen julki ei riitä.

- Olen kuitenkin pyytänyt, että Finnair käy läpi kaikki liiketoimintakytköksensä. Sitten katsotaan, mitkä niistä ovat sopivia ja mitkä sopimattomia, Hautala kertoo.

Heidi Hautalan mukaan julkista keskustelua tarvitaan myös siitä, missä menee kohtuus valtionyhtiöiden palkitsemisohjeissa.

- Maailma menee talous- ja finanssikriisien myötä siihen suuntaan, että ihmisten oikeudentaju on nyt sellainen, että kohtuuttomuuksista pitää päästä eroon. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että valtionyhtiöiden palkitsemisohjetta eli erilaisia bonuksia täytyy vähän hillitä.

Lähteet: Aamu-tv