Kiinan väestöpolitiikka kaipaa muutoksia

Kiinassa kolme vuosikymmentä noudatettu yhden lapsen politiikka kaipaa kipeästi muutoksia. Poikien suurempi arvostus on johtanut tyttösikiöiden abortteihin ja lapsikaappausten kasvuun. Hallitus yrittää suitsia poikien suosimista valistuskampanjoilla, mutta sillä ovat vastassaan ultraäänilaitteiden lisäksi vuosisataiset kulttuuriperinteet. Syntyvyyden romahtamisen takia Kiinaa uhkaa myös työvoimapula - ja valtava lasku vanhustenhoidosta

Ulkomaat
Zhang Guihong jakaa lentolehtisiä rautatieaseman edustalla.

Shenzenin rautatieaseman ohi kulkeva voi törmätä tuttuun näkyyn: Zhang Guihong kohtalotovereineen jakaa siellä lentolehtisiä kadonneista lapsistaan. Sieppauksesta on jo yhdeksän vuotta, mutta kauhunhetket eivät katoa mielestä koskaan.

- Eräänä päivänä lastentarhanopettaja kertoi, että mieheni oli hakenut poikamme päiväkodista. Mutta se ei voinut pitää paikkaansa, koska mies oli ollut kanssani koko päivän. Asialla siis oli joku, joka tekeytyi pojan isäksi, rouva Zhang kertoo.

Hän ei ole nähnyt poikaansa sen koommin.

Lastentarha määrättiin maksamaan vanhemmille tuhansien eurojen korvaukset, mutta ikävää ja epätietoisuuden tuskaa se ei poista. Zhang Guihong hakee tukea kohtalotovereistaan, joiden kanssa lapsia muistellaan yhdessä ja mietitään keinoja heidän löytämisekseen.

- Chaofan oli kaunis poika, lempeä ja hiljainen, järkevä, Zhang suree.

Hän sanoo voivansa tyytyä siihen, että saisi tietää pojan olinpaikan ja näkisi hänet edes kerran.

Lapsikaappaukset kasvussa

Lapsikaappaukset lisääntyvät nyt Kiinassa jyrkästi: vuosittain katoaa kymmeniä tuhansia lapsia. Vain ani harvat näkevät omaisiaan uudestaan.

Poliisin tehottomuuteen kyllästyneet vanhemmat ovatkin ottaneet aloitteen omiin käsiinsä. Heidän tärkein liittolaisensa on internet, jossa on lapsien etsimiseen erikoistuneita sivustoja ja kymmeniä asialle omistettuja chat-ryhmiä. Lasten jäljittämisessä auttavat myös lukuisat vapaaehtoiset, jotka omistavat asialle vapaa-aikansa.

Lapsikauppaa pyörittävät ammattimaiset rikollisliigat. Ryöstetyt lapset päätyvät usein orjatyöhön ja seksiteollisuuteen. Suuri osa ostetaan kuitenkin tavallisiin kiinalaisperheisiin.

Lapsensa menettäneen Zhang Guihongin mielestä kaappaukset johtuvat juuri tiukasta väestöpolitiikasta. Kiinassa pidetään tärkeänä, että perheeseen saadaan poika suvun jatkajaksi. Lasten lukumäärää rajoittava yhden lapsen politiikka on synnyttänyt kysynnän pikkupojista, sillä jos perheeseen ei muuten saada miespuolista perillistä, pojan voi ostaa rahalla.

Poikalapsi vaikka abortin avulla

Kiinan väestöviranomaiset kehuvat, että ilman tiukkaa väestöpolitiikkaa kiinalaisia olisi tänään 400 miljoonaa enemmän. Siitä viis, vaikka tavoite onkin saavutettu pakkoaborteilla ja sterilisaatioilla.

Väestöpolitiikan suunnittelijat eivät kuitenkaan ottaneet huomioon, että yhden lapsen politiikka ja perinteinen mieltymys poikalapsiin johtavat myös naispuolisten sikiöiden laittomiin abortteihin. Ultraäänikokeiden tekeminen on Kiinassa kiellettyä, joten monet parit turvautuvat salaisten klinikoiden apuun.

Maanalaisella aborttiklinikalla asioivalla Zhangin pariskunnalla synnytys on vielä edessä, mutta pari haluaa ensin varmistaa lapsen sukupuolen ultraäänellä. Tulevalle äidille sukupuolella ei olisi niin väliä, mutta suvun painostusta ei voi ohittaa, hän kertoo.

Klinikalla toimiva lääkäri Wang on ollut alalla kymmenen vuotta, eikä hän muista tarkasti tekemiensä laittomien aborttien määrää. Kohdusta poistetut poikalapset muistuvat mieleen helpommin: niitä on ollut yksi tai kaksi.

- Kaikkihan pojan haluavat. Jos ultraäänikuvassa näkyy tyttö, vanhemmat eivät halua pitää lasta, Wang kertoo.

Zhangin perheen lapsen sukupuoleksi paljastuu lopulta poika ja tuleva isä on onnensa kukkuloilla. Äitikin on huojentunut siitä, ettei häntä nyt painosteta tekemään uutta aborttia. Hän murehtii kuitenkin jo lapseen liittyviä kuluja.

Aborttiasia on arkaluontoinen: Wang ja Zhangin pariskunta suostuivat haastateltaviksi vain sillä ehdolla, että heidän henkilöllisyytensä salataan.

Maaseudun kylät täynnä poikamiehiä

YK:n arvion mukaan Kiinasta on yhden lapsen politiikan kaudella kadonnut 43 miljoonaa tyttöä. Vuosikymmenen loppuun mennessä Kiinassa on jo 30 miljoonaa naimaikäistä miestä, joille ei löydy vaimoa.

Heistä yksi on 35-vuotias maanviljelijä Duan Biansheng, joka asuu puhemies Maon kotiseudulla Hunanin maakunnassa. Bianshengin koti on vuoristossa kolmen tunnin ajomatkan päässä Shaodongin pikkukaupungista.

Laiha lohtu aikamiespojalle on, ettei hän ole seudun ainoa. Kahdensadan asukkaan kylässä poikamiehiä lasketaan olevan 35. Kiinan väestöpolitiikan seurauksena tällaisia poikamieskyliä on alkanut ilmestyä etenkin maan köyhimmille alueille. Kylän harvat tytöt ovat muuttaneet pois ja ulkopuolisia paikka taas ei houkuttele.

Kosija on Kiinassa heikoilla ilman rahaa ja omaa taloa, tietää Biansheng.

- Mieheltä kysytään, missä hänen sukunsa asuu. Jos kerron olevani Banzhushanista, en ole kiinnostava. Jos minulla olisi rahaa, voisin rakentaa oman talon muualle, Biansheng sanoo.

Biansheng on myös kiinalaisen perinteen vanki, sillä pojan tehtävä on pitää huolta vanhemmistaan. Hän on vapaa lähtemään vasta heidän kuoltuaan.

Vaimolle Bianshengilla ei olisi mitään erityisvaatimuksia: kuka tahansa kelpaisi, kunhan hän suostuu tekemään talon töitä.

Väestöpolitiikka kaipaa kipeästi muutoksia

Kiinan sisäiselle vakaudelle katuja tallaava kymmenien miljoonien poikamiesten armeija ei lupaa hyvää. Asiantuntijat varoittavat seksuaalirikosten, prostituution ja ihmiskaupan yleistymisestä.

Yhteiskuntatieteilijän mielestä Kiina voisi jo hyvin luopua yhden lapsen politiikasta.

- Olemme sanoneet jo kymmenen vuotta, että ongelma olisi pitänyt ratkaista kauan sitten. Päätöksentekijät kuvittelevat kuitenkin edelleen, että suurin haasteemme on väestön liikakasvu, sanoo professori Zheng Zhenzhen Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemiasta.

Yhden lapsen politiikkaan on jo tehty joitakin lievennyksiä entisten poikkeusten lisäksi. Hallitus kuitenkin vakuuttaa, että nykykäytäntö jatkuu ainakin vuoteen 2015 asti.

Kuvaavaa on, että jos politiikasta luovuttaisiin, se tehtäisiin pikemminkin taloudellisten kuin inhimillisten syiden perusteella. Syntyvyyden romahtamisen takia Kiina ikääntyy nyt kovaa vauhtia, ja vuonna 2050 jo yli puolet kiinalaisista on yli viisikymppisiä. Työvoimapula uhkaa, ja vanhusten hoidossa odottavat tähtitieteelliset kustannukset. Ongelma ei ratkeaisi edes sillä, että yhden lapsen politiikasta luovuttaisiin välittömästi.

Professori Zheng Zhenzhen Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemiasta arvioi, että vaikka kaikille perheille sallittaisiin kaksi lasta, yli puolet kuitenkin pitäytyisi yhdessä. Lapsilukuun vaikuttaa muun muassa naisten työssäkäynti.

Jos ja kun yksi lapsi perheessä riittää monille kiinalaisperheille jatkossakin, tytöille se ei lupaa hyvää. Tilanteen parantamiseksi tarvittaisiin lisää valistusta, naisten aseman vahvistamista työelämässä ja kattavampaa sosiaaliturvaa.

Merkkejä tyttölasten arvostuksen lisääntymisestä onkin jo nähtävissä kaupungeissa, mutta maaseudulla siihen menee vielä aikaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Kari Ahlberg, Peking