1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Gustafsson: Opiskelijat pois hanttihommista

Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) haluaa opiskelijat pois hanttihommista. Gustafssonin mielestä osa opiskelijoista tekee kouluaikanaan työtä, josta ei ole hyötyä tulevaisuuden kannalta.

Kotimaan uutiset
Jukka Gustafsson
Jukka GustafssonJyrki Lyytikkä / YLE

Opetusministeri Jukka Gustafsson näkisi opiskelijoiden töissä mieluummin matalammin koulutettuja, jotta opiskelijat voisivat käyttää aikansa opiskeluun. Ministeri haluaisi kehittää opintotukea siten, että se kannustaisi opiskelijoita opiskelemaan ja valmistumaan.

- Opiskelijat tekevät paljon senkaltaista työtä, siivoustöissä ja kaupan kassoilla; niissä pärjää vähän vähemmälläkin koulutuksella. On ihmisiä, jotka eivät ole eri syistä hakeutuneet ammatilliseen koulutukseen, Gustafsson sanoo Ylen Ajantasan haastattelussa.

Ministerin mukaan yhteiskunnan kannalta olisi hyvä, että opiskelijat valmistuisivat ajallaan.

- Heiltä vapautuisi työpaikkoja.

Opetusministerin ehdotuksesta kirjoitti ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Opiskelijat ihmeissään

Kokoomusopiskelijat ja kokoomusnuoret ovat tyrmistyneitä Gustafssonin linjauksista. Niiden mielestä kaikenlainen opiskelun aikana saavutettu työkokemus on ehdottoman tärkeää juuri valmistuneelle opiskelijalle.

Myös Suomen ammattikorkeakouluopiskelijoiden liitto SAMOK ihmettelee Gustafssonin näkemystä.

- Vaikka oman alan työkokemus on opiskelijalle erittäin tärkeää urakehityksen kannalta, kaikesta työkokemuksesta on hyötyä eikä sitä pidä väheksyä. Valitettavasti kaikilla opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta saada opiskeluaikanaan oman alansa työtä, sanoo liiton puheenjohtaja Elin Blomqvist.

Oppositiopuolue keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko sanoo, että Gustafsson on vieraantunut opiskelijoiden arjesta.

- Opiskelijat tarvitsevat rahaa ruokaan, asumiseen ja harrastuksiin.

Akavan opiskelijat ovat samaa mieltä siitä, että korkeakouluopiskelijoille tulisi tarjota laadullisia ja koulutusta vastaavia työpaikkoja. Akavan opiskelijoiden mielestä opiskelijoiden ei kuulukaan tehdä hanttihommia.

- Totuus on, että monet opiskelijat tekevät "hanttihommia" säilyttääkseen siedettävän elintason opiskeluaikana, Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Ted Apter kuitenkin lisää.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi