1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lääkäriliitto vastustaa eutanasiaa

Lääkäriliitto vastustaa aktiivista eutanasiaa eli armokuolemaa. Sen sijaan passiivinen eutanasia on jo käytössä, kun vaikeasti sairaiden turha ja pitkittävä hoito lopetetaan. Sekä Lääkäriliitto että sosiaali- ja terveysministeriön Eettinen neuvottelukunta pitävät tärkeänä keskustelua eutanasiasta.

Kotimaan uutiset

Helsinkiläisen Terho-kodin johtaja Juha Hänninen kertoi keskiviikkona, että pitää eutanasiaa hyvänä ratkaisuna silloin, kun muuta keinoa ei enää ole. Hänninen myös arvioi, että lääkärikunnan mielipide olisi muuttumassa.

Lääkäriliitto kuitenkin vastustaa edelleen yksiselitteisesti eutanasiaa, tulevissakin etiikka-säädöksissään.

- On lääkärin etiikan vastaista lähteä tielle, jossa ajateltaisiin, että lääkärin pitäisi aktiivisesti surmata potilaita, sanoo toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Pälve sanoo, että tehtyjen tutkimusten mukaan 80 prosenttia ihmisistä hyväksyy eutanasian, mutta käytäntö onkin sitten sekavaa: Miten laki säädettäisiin ja ketä se koskisi. Kuka eutanasian tekisi ja miten, kun hoitava lääkäri ei aina tunne potilastaan. Mikä on potilaan tahto tai onko hän masentunut.

- Yhä enenevässä määrin havaitaan asioita, jotka tekevät asiasta ongelmallisen, yksilön oikeuksien ja lääkärin etiikan kannalta.

Esimerkiksi eutanasian sallivissa Hollannissa ja Belgiassa päätökseen tarvitaan kahden lääkärin sekä mahdollisesti psykiatrin mielipide. Nykyisin arvioidaan, että hyvällä saattohoidolla voidaan lievittää suurimman osan kipuja, vain noin viidellä prosentilla kivut ovat vaikeasti lievitettäviä.

- ETENEssä keskustelussa todettiin että Suomessakin on tapauksia, todennäköisesti muutamia kymmeniä, joissa hyvälläkään saattohoidolla ei päästä inhimilliseen kuolemaan, sanoo sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan (ETENE) varapuheenjohtaja Raimo Sulkava.

- Terveet ihmiset haluavat usein hallita elämäänsä ja siihen kuuluu kuolemakin. Sitten kun tulee jokin vakava sairaus, kanta saattaa muuttua, Sulkava sanoo.

ETENEn Sulkavan ja Lääkäriliiton Pälven mukaan aktiivisesta eutanasiasta pitäisi keskustella. Sen sijaan Pälven mielestä tulisi kokonaan luopua keskustelusta passiivisesta eutanasiasta, jolloin potilaan turha ja kärsimyksiä pitkittävä hoito lopetetaan ja potilaan annetaan kuolla.

- Hyödyttömästä hoidosta täytyy luopua ja näin on tehtykin, Pälve sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi