Eutanasian puolustajien mukaan armomurhaa harkitaan aina tarkoin

Eutanasian sallimista ajava Exitus ry korostaa, että eutanasiaa harkitaan äärimmäisen tarkasti sen sallivissa maissa. YLE:n Aamu-tv:n keskustelussa järjestö painottaa, että eutanasia koskisi vain harvoja.

Ylen aamu
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve ja eutanasian sallimista ajavan Exitus ry:n varapuheenjohtaja Ilkka Vuorikuru.
Saattohoidon uranuurtajiin kuuluva Terhokodin johtaja kertoi Yle Uutisissa olevansa eutanasian kannalla silloin, kun muista hoitokeinoista ei ole enää apua. Miten eutanasiaan suhtautuu maamme lääkärikunta? Studiossa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve ja eutanasian sallimista ajavan Exitus ry:n varapuheenjohtaja Ilkka Vuorikuru.

Eutanasiaa kannattavan Exitus ry:n varapuheenjohtajan Ilkka Vuorikurun mukaan eutanasiaa harkitaan sen sallivissa maissa tarkasti ja eri näkökulmista. Esimerkiksi Hollannissa eutanasia on ollut mahdollinen vuodesta 2002 lähtien.

- Se on edelleen Hollannissakin hyvin vaikea saada. Ei voi pelkästään pyytää, että nyt haluaisin lähteä ja se on sillä selvä, vaan pitää anoa sitä lupaa, sen pitää olla toistuvaa. Pitää olla myös lääketieteellisesti perusteltua, ettei ole olemassa enää mitään muuta hoitoa. Sitten tähän on mahdollista päästä, Exitus ry:n varapuheenjohtaja Ilkka Vuorikuru sanoo.

Ilkka Vuorikuru ottaa esimerkiksi myös Yhdysvaltain Oregonin, missä lääkäri voi eutanasialain mukaan käytännössä avustaa potilaan itsemurhassa.

- Peruste eutanasian saamiselle on, että on todellakin käyty läpi kaikki muut mahdollisuudet, hän sanoo.

Exitus ry:n varapuheenjohtaja Ilkka Vuorikuru korostaa, että vaikka eutanasia Suomessa sallittaisiin, sitä käytettäisiin hyvin harkitusti.

- Tässä olisi kyse hyvin pienestä joukosta ihmisiä, joiden kivut ovat sietämättömiä ja joille lääketieteellisesti ei voida tehdä mitään sen kivun suhteen, Vuorikuru painottaa.

Eutanasiaa pohtineen sosiaali- ja terveysministeriön Eettisen neuvottelukunnan mielestä olisi keskusteltava siitä, voisiko eutanasia olla joissakin tapauksissa perusteltua. Eettiseen neuvottelukuntaan kuuluva saattohoitoon uranuurtaja Terhokodin johtaja Juha Hänninen kertoi keskiviikkona muuttuneesta kannastaan. Hän sallisi eutanasian joissakin tapauksissa. Lääkäriliiton kanta eutanasiaan sen sijaan on kielteinen.

Lähteet: YLE Uutiset