1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amnesty: Afganistanin hallitus estää avun saamisen perille

Afganistanissa yli puolen miljoonan ihmisen on täytynyt jättää kotinsa vuosikymmenen kestäneen konfliktin vuoksi, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissa. Järjestön mukaan maaseudulta lähteneitä pakolaisia uhkaavat sairaudet, nälkä ja kuolema kaupunkien slummeissa. Raportin mukaan pelkästään tammikuussa yli 20 alle 5-vuotiasta pakolaislasta on kuollut kylmyyden vuoksi Kabulin slummeissa.

Terroristien lisääntyneet iskut ja kansainvälisten ja afgaanijoukkojen ilmaiskut ajavat kodeistaan keskimäärin 400 ihmistä joka päivä. Tuhannet ihmiset etsivät suojaa Kabulista ja muista kaupungeista.

- Afganistanin hallitus ei ainoastaan katso toisaalle, vaan se jopa estää avun saamisen perille heille, sanoo tutkija Horia Mosadiq, joka on ollut tekemässä Amnestyn raporttia.

Amnestyn mukaan Afganistanin hallitus katsoo, että maan sisäiset pakolaiset ovat muuttaneet etsiäkseen parempaa elintasoa.

Amnestyn raportti perustuu yli sadan afgaanin haastatteluihin. Haastatellut asuvat Heratin, Kabulin ja Mazar-i-Sharifin kaupunkien slummeissa. Pelkästään Kabulin slummeissa asuu yli 35 000 ihmistä. Asukkailla ei ole riittävää suojaa, puhdasta vettä ja ruokaa.