Balilla evakuoidaan ulkomaalaisia vallatusta vankilasta

Balilla Indonesiassa on alettu evakuoida ulkomaalaisia vankilasta, jossa vangit kapinoivat jo kolmatta päivää. Viranomaiset haluavat estää sen, että mellakoijat yrittäisivät saada kansainvälistä huomiota ulkomaalaisten vankitovereidensa avulla tai käyttäisivät näitä pelinappuloina vaateidensa edistämisessä. Vankilan yli tuhannesta vangista ulkomaalaisia on noin 60.

Ulkomaat

Ulkomaalaisten lisäksi Kerobokanin vankilasta evakuoidaan siellä olevat 120 naista ja 13 lasta toiseen vankilaan.

Kaikki ulkomaalaiset eivät kuitenkaan halua lähteä. Muun muassa useat huumeiden salakuljettamisesta tuomitut australialaiset ovat kieltäytyneet lähtemästä, koska pelkäävät, että uuteen vankilaan sopeutuminen olisi liian vaikeaa. Vankilassa on yhteensä 12 australialaista.

Viranomaiset lupaavat, että lähteminen on vapaaehtoista. Torstaina vankeja evakuoitiin kolmella linja-autolla, ja kuljetuksia aiotaan jatkaa perjantaina.

Vangit alkoivat mellakoida tiistaina, ja keskiviikkoiltaan mennessä he olivat häätäneet vankilasta kaikki 13 vartijaa sekä ottaneet rakennuksen haltuunsa, paikallinen poliisipäällikkö Beny Arjanto kertoo. Turvallisuusjoukot yrittivät tunkeutua vankilaan, mutta yritys torjuttiin.

Torstaina viranomaiset kieltäytyivät sanomasta, onko vankila yhä vankien hallussa. Poliisin edustaja kertoo kuitenkin uutistoimisto AFP:lle, että tilanne vankilan sisällä on rauhoittunut merkittävästi ja vangit ovat neuvottelujen jälkeen luvanneet olla aiheuttamatta lisää sekasortoa.

Vankilaa piirittää nyt noin sata raskaasti aseistettua poliisia, kun aiemmin sotilaita ja poliiseja oli satoja.

Mellakoinnin taustalla on viikon takainen kahden vangin tappelu, joka johti kahden kilpailevan ryhmittymän välisiin laajempiin väkivaltaisuuksiin. Tappelussa yhtä vankia puukotettiin, ja vangit syyttävät nyt vartijoita liian löyhistä turvatoimista.

Kerobokanin vankila rakennettiin alun perin noin 300 vangille, mutta siellä on asukkaita yli kolminkertainen määrä.

Lähteet: AP, AFP