1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvalloissa lisää jauhekirjeitä kongressin jäsenille

Yhdysvalloissa kongressin jäsenille ja virkamiehille on saapunut lisää uhkaavia, jauhetta sisältäviä kirjeitä. Viranomaiset kertoivat ensimmäisten kirjeiden saapumisesta keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Torstaina kirjeitä saapui lisää.

Ulkomaat

Kirjeiden lähettäjä on uhannut, että osa kirjeistä saattaa sisältää vaarallista ainetta. Ainakin osassa on ollut epäilyttävää jauhetta, mutta tutkimuksissa jauhe on todettu vaarattomaksi.

Kongressin turvallisuusvirkamies Terrance Gainer kehottaa kirjeiden saajia olemaan tästä huolimatta varuillaan. Kongressin turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat varoittaneet kongressin jäseniä erityisesti Portlandin kaupungista Oregonin osavaltiosta tulevista lähetyksistä.

Yksi jauhekirjeen kohteista oli edustajainhuoneen puhemies, republikaani John Boehner, hänen edustajansa vahvistaa. FBI kertoo myös useiden mediatalojen saaneen uhkaavan sävyisiä kirjeitä, mutta niissä ei ole ollut mukana jauhetta.

Vuoden 2011 terrori-iskujen jälkeen pernaruttobakteeria sisältäneiden kirjeiden aalto kylvi pakokauhua Yhdysvalloissa. Viisi ihmistä sai tuolloin surmansa ja 17 sairastui, kun kirjeitä saapui muun muassa sanomalehtien toimituksiin ja senaattoreiden toimistoihin.

FBI on kertonut Bruce Ivins -nimisen bioasetutkijan olleen pernaruttokirjeiden takana. Ivins teki itsemurhan vuonna 2008.

Lähteet: Reuters, AP