Oramo iloitsee uudesta nimityksestään

RSO:n ylikapellimestari Sakari Oramo iloitsee nimityksestään Britannian yleisradioyhtiön BBC sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi.

musiikki
Sakari Oramo
Yle

Oramon mukaan nimitys on hänelle valtavan merkittävä, koska kyseessä on yksi Euroopan johtavista orkestereista.

- Se on yleisradioyhtiön orkesteri, joka toimii myös vuosittaisten Proms-musiikkijuhlien selkärankana. Proms on maailman suurin musiikkijuhla, Oramo muistuttaa.

BBC:ssä Oramo tulee työskentelemään vuodessa noin 10-11 viikkoa. Se tarkoittaa kesäkaudella konserttia Proms-juhlilla, talvikaudella Barbicanissa Lontoossa sekä muun muassa levytyksiä ja kiertueita orkesterin kanssa. Lisäksi Oramoa työllistävät suunnittelu ja kokonaisvastuu ohjelmistosta.

Oramo sanoo, ettei ole vielä ehtinyt miettiä BBC:n orkesterin tulevaa ohjelmistoa. Hän muistuttaa kuitenkin, että toimiessaan vuosina 1998-2008 ylikapellimestarina Birminghamissa, orkesteri esitti paljon englantilaista musiikkia, sekä uutta että vanhaa.

Hän arvelee jatkavansa tällä linjalla myös BBC:ssä. - Koska se tuntuu hyvältä.

RSO:n ja BBC:n eroina Oramo pitää ainakin sitä, että BBC on paljon isompi talo. Sillä on viisi orkesteria kautta Britannian.

YLE Uutisten haastattelussa Oramo pohdiskeli myös suomalaisten kapellimestareiden suurta suosiota maailmalla. Hän mainitsi kolme syytä: esikuvat, laadukas koulutus ja reilut työskentelymahdollisuudet.

RSO:n kunniakapellimestariksi äskettäin nimitetty Oramo lupaa, että hän tulee johtamaan myös YLE:n orkesteria. Lisäksi Oramo muistuttaa, että hän on myös tuleva Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin taiteellinen johtaja vuodesta 2013 alkaen.

Lähteet: YLE Uutiset