1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Koraanien polttamisesta suuttuneet hyökkäsivät tukikohtiin

Eri puolilla Afganistania on osoitettu kolmatta päivää mieltä Koraaneja polttaneita yhdysvaltalaisia vastaan. Taliban on kehottanut ihmisiä hyökkäämään myös muiden maiden tukikohtiin kirjojen polttamisen vuoksi. Noin 400 mielenosoittajaa on heittänyt kiviä ja sytyttänyt autoja tuleen norjalaisten johtaman sotilastukikohdan liepeillä Pohjois-Afganistanissa.

Kuva: Reuters-TV

Norjan Afganistanin-suurlähettilään mukaan vauriot ovat vähäisiä. Tukikohta sijaitsee Farjabin maakunnassa lähellä Turkmenistanin rajaa. Siellä on 500 sotilasta ja siviiliä muun muassa Norjasta, Latviasta ja Yhdysvalloista.

Myös Yhdysvaltojen tukikohtaan Mehterlamissa Kabulin itäpuolella on hyökätty. Afgaanipoliisit ampuivat laukauksia ilmaan hyökkäyksen vuoksi. Ihmiset yrittivät päästä sisälle tukikohtaan. Suurin osa 2 000 mielenosoittajasta oli nuoria. Kahden kerrotaan haavoittuneen välikohtauksessa. Kolmen päivän aikana mellakoissa on kuollut ainakin 12 ihmistä.

Muualla Afganistanissa on torstaina osoitettu mieltä rauhallisesti. Myös Pakistanin puolella Quettassa sadat ihmiset kokoontuivat torstaina osoittamaan mieltään vastalauseena Koraanien poltolle Afganistnaissa. Quetta on Afganistaniin rajoittuvan Baluchistanin maakunnan pääkaupunki.

Itä-Afganistanissa Nangarharin maakunnassa afgaanisotilas on surmannut torstaina kaksi Nato-joukkojen sotilasta. Uutistoimistojen mukaan Yhdysvaltain edustaja on vahvistanut, että surmatut olivat yhdysvaltalaisia. Yksityiskohtia ei ole toistaiseksi kerrottu.

Nangarharin maakunnan kuvernöörin mukaan sotilaat ammuttiin Yhdysvaltain tukikohdan ulkopuolella Koraanien polttamista protestoineiden mielenosoitusten aikana.

Ulkomaalaisten joukkojen on määrä vetäytyä Afganistanista vuoden 2014 loppuun mennessä.

Karzai vaatii oikeudenkäyntiä

Afganistan vaatii, että sotilasliitto Nato järjestää rehdin ja julkisen oikeudenkäynnin niitä vastaan, jotka polttivat Koraaneja lentotukikohdassa, kertoo presidentti Hamid Karzain toimisto. Sen mukaan Nato on jo suostunut oikeudenkäyntiin, mutta tietoa ei ole vahvistettu.

Karzai on aiemmin sanonut, että yhdysvaltalaiskomentaja on vastuussa Koraanien polttamisesta.

Karzain toimisto sai torstaina virallisen anteeksipyynnön Yhdysvaltain presidentiltä Barack Obamalta.

Karzai on sanonut jakavansa afgaanien tuskan, mutta kehottaa näitä pysymään rauhallisina kunnes tapauksen tutkinta on saatu päätökseen.