Vähäinen sademäärän lasku tuhosi mayakulttuurin

Mayakulttuurin tuhoutumisen syy oli todennäköisesti varsin lievä kuiva kausi, kertoo torstaina julkaistu tutkimus. Vastaavanlainen kuiva kausi on odotettavissa myös lähivuosina ilmastonmuutoksen seurauksena, tutkijat uskovat.

kulttuuri

Tutkijat ovat uskoneet, että ankara kuiva kausi muutti mayojen elinolosuhteet lopulta niin surkeiksi, että muun muassa kielellisestä ja matemaattisesta taidokkuudestaan tunnettu kulttuuri kuoli pois.

Nyt meksikolaiset ja brittiläiset tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että kuivan kauden aikana vuosittaisissa sademäärissä oli vain 25 - 40 prosentin lasku. Pienemmät sademäärät kuitenkin tarkoittivat, että vesi haihtui lammista ja järvistä nopeammin kuin sitä niihin ehti kertyä, Science-lehdessä torstaina julkaistu tutkimus kertoo.

Tutkimus on ensimmäinen laatuaan, jossa pyritää kartoittamaan kuinka paljon sademäärät vähenivät vuosien 800 - 950 välillä, jolloin mayasivilisaation alamäki alkoi. Tutkimuksessa tietoa sademäärien muutoksesta on kerätty muun muassa alueen tippukivipylväistä ja matalista järvistä. Tietojen valossa näyttää siltä, että varsin vähäinenkin kuiva kausi on aiheuttanut vakavaa vesipulaa niillä alueilla, joilla ei ollut jokia eikä muuta vedenlähdettä kuin sade.

Erityisesti kesäkauden sateiden väheneminen aiheutti mayoille pahoja ongelmia, sillä kesä oli viljelyn ja vesivarastojen täydennyksen aikaa Jukatanin niemimaan alangoilla, joilla ei ole jokia. Vesipula puolestaan aiheutti todennäköisesti yhteiskunnallisia häiriöitä ja muuttoa pois kaupungeista, etenkin koska monivuotisia kuivia kausia näyttää olleen useita lyhyin väliajoin.

Asiantuntijat myös uskovat, että samankaltainen kuivuus uhkaa Jukatanin niemimaata lähivuosina ilmastonmuutoksen seurauksena.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset