Hyppää sisältöön

Jälkikasvu kirvoittaa uumoiluja kuninkaan lähdöstä

Ruotsissa pohditaan miten kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin vauvan syntymä vaikuttaa kuningashuoneen asemaan ja suosioon. Victoria on kuningas Kaarle XVI Kustaata suositumpi ja hänen suosionsa todennäköisesti kasvaa entisestään vauvan synnyttyä.

Tykit ampuvat kunnialaukauksia
Sanomalehti Hufvudstadsbladetin kulttuuritoimittaja ja hovireportteri Annika Hällsten kävi Aamu-tv:ssä analysoimassa talven ehkä merkittävintä seurapiiritapahtumaa.

Tänään perjantaina on vuorossa joukko kuningashuoneen uuden jäsenen syntymään liittyviä muodollisuuksia, muun muassa prinsessan nimi ja kuninkaallinen titteli julkaistaan päivällä.

Ruotsalaisissa tiedotusvälineissä on uutisoitu syntymää monesta näkökulmasta, on muun muassa kerrottu, että ensimmäinen lapsilisä kilahtaa tilille maaliskuun lopussa.

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin lapsen syntymä tuli kuningashuoneen kannalta oivaan aikaan. Vuoden 2010 kuninkaallisten häiden jälkeen kuningashuoneen ympärillä on ollut runsaasti kielteistä julkisuutta koskien ennen kaikkea kuningasta ja hänen väitettyjä edesottamuksiaan.

- Kuningashuone on ollut myönteisten uutisten tarpeessa. Kulunut vuosi oli varsin tuskallinen kuningasperheelle, joten tämä tuntuu tietysti hyvältä, pohtii kuningasperheen elämää tarkasti seuraavan Svensk damtidning -viikkolehden kuninkaallinen toimittaja Helena Wiklund.

Erään julkisuusasiantuntijoiden rakentaman tulevaisuudenkuvan mukaan Victoriasta tulee niin suosittu, että vaatimukset kuningas Kaarle XVI Kustaan lähdöstä kiihtyvät. Kun kuningas viime vuonna täytti 65 vuotta, hän ilmoitti, ettei hänellä ole mitään aikeita luopua kruunusta.