1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jälkiviisaat: Kela-korvaukset ja anniskeluajat

Jälkiviisaat keskustelivat Aamu-tv:ssä yksityisten lääkäripalvelujen käytön Kela-korvausten poistamisesta ja anniskeluaikojen lyhentämisestä. Keskustelijoina olivat Jeanette Björkqvist, Kalle Isokallio ja Jan Erola.

 Jan Erola, Jeanette Björkqvist ja Kalle Isokallio

 ja Kalle Isokallio
24. helmikuuta Jälkiviisaina olivat Jeanette Björkqvist, Jan Erola ja Kalle Isokallio.

Kalle Isokallio nosti esille peruspalveluministeri Janina Guzenina-Richardsonin ehdotuksen, jonka mukaan Kela-korvaus tulisi poistaa yksityisellä lääkärillä käynnistä. Isokallio nimitti tapausta viikon Guzeninaksi.

- En tiedä, mitä matematiikkaa Guzenina on lukenut. Esimerkiksi nielurisaleikkaus maksaa yksityisessä sairaalassa 2 300 euroa, ja siitä saa 100 euroa Kela-korvauksia. Sen kustannukset julkisella puolella ovat 1 500 euroa. Eli jos Janne käy yksityisellä ja maksaa omilla rahoillaan, niin se maksaa hänelle 2 200 ja valtiolle 100 euroa. Julkisella käynti maksaisi yhteiskunnalle 1 500 euroa miinus se satanen. Mitä enemmän ihmiset käyvät yksityisellä, sitä halvemmaksi se tulee yhteiskunnalle ja jonot lyhenevät, Isokallio laski.

- Se on populismia, jolla yritetään kerätä irtopisteitä matkan varrella ja saada se närkästys yksityisten lääkäriasemien verojärjestelyjä kohtaan. Mitään muuta rationaalista selitystä en tälle keksi, Jan Erola sano.

"Syntyvyys laskee, jos anniskeluaikoja lyhennetään"

Sisäministeri Päivi Räsänen oli viikolla huolissaan poliisien määrärahoista. Poliisien virkatehtävien vähentämiseksi Räsänen nosti esille, että ravintoloissa alkoholinmyynti pitäisi lopettaa kahdelta yöllä.

- Mun mielestä on hienoa, että Suomessa on ikään kuin oikeus ryypätä puoli neljään. Tämä sitten herättää tunteita. Räsänen ei edes sanonut, että ravintolat pitäisi sulkea aikaisemmin, vaan ainoastaan lopettaa aikaisemmin alkoholinmyynti, Jeanette Björkqvist totesi.

- Samalla toinen ministeri haluaa alentaa autoilun rajaa 0,2 promilleen. Tämä on jännää, että moraaliset kysymykset nousevat esille, kun on huonot taloudelliset ajat. Hameet pitenevät ja ruvetaan heiluttelemaan sormea kaikille viinanjuojille, Erola ihmetteli.

- Jos tämän ehdotuksen olisi tehnyt joku toinen henkilö kuin Päivi Räsänen, sitä olisi kannatettu. Mun mielestä anniskelun voisi lopettaa kello 23, koska yksikään perheellinen ja työssäkäyvä ihminen ei voi istua ravintolassa neljään asti. Tässä olisi ehdottomasti nopein ratkaisu työssä viihtymisen lisääntymiseksi, julisti Kalle Isokallio.

Jan Erola nosti esille ravintoloiden sosiaalisen puolen.

- Rohkenen väittää, että suomalaisessa käyttäytymiskulttuurissa parinmuodostus heikkenee merkittävällä tavalla, mikäli ravintoloita ryhdytään sulkemaan aikaisemmin. Tällöin myös syntyvyys laskee.