Kuntien terveysmenot saatu kuriin - ainakin hetkeksi

Kuntien terveysmenojen kasvu näyttää pysähtyneen ainakin hetkellisesti vuonna 2010, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Väestöön suhteutettuna rahaa käytettiin aiempaa vähemmän, koska palvelujen tarve on kasvanut ikääntymisen myötä.

terveys

Vuonna 2010 terveys- ja vanhuspalvelujen menot asukasta kohti olivat keskimäärin noin 2 000 euroa.

Matalimmat menot olivat Päijät-Hämeessä, jossa palvelut on järjestetty jo vuosia muuta maata halvemmalla.

- Alueella on yhdistetty erikoissairaanhoidon palveluita yhdeksi kokonaisuudeksi, jolloin on päästy riittävän suuriin yksiköihin, Päijät-Hämeen keskussairaalan johtaja Martti Talja kehuu.

Hänen mukaansa myös hoidon laatu on hyvä.

- Yli kuusi kuukautta hoitoa jonottavia potilaita ei käytännössä ole.

Alle maan keskiarvon päästiin myös Etelä-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla. Nopeimmin menot kasvoivat Itä-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla.

Tehokkaimmin menoja on leikattu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Säästöjä on haettu muun muassa tehostamalla leikkaustoimintaa. Jatkossa säästöjä etsitään sähköisistä palveluista.

- Sähköinen ajanvaraus, sähköinen ilmoittautuminen ja jopa sähköistä terapiaa on mahdollista kehittää, Hyksin sairaanhoitoalueenjohtaja Jorma Lauharanta visioi.

Pääkaupunkiseudulla menot asukasta kohti ovat olleet jo pitkään maan korkeimmat. Vuonna 2010 Helsingin yliopistollisen keskussairaalan toimialueella kustannukset olivat lähes kymmenen prosenttia yli maan keskiarvon.

Lähteet: YLE Uutiset