Suomalaisrauhanturvaajat varautuneet Koraani-mellakoiden leviämisen varalta

Afganistanissa palvelevat suomalaiset rauhanturvaajat ovat varautuneet eri puolilla maata puhjenneiden Koraani-mellakoiden leviämisen varalta. Toistaiseksi suomalaisten tukikohdan läheisyydessä on kriisinhallintajoukon komentajan sijaisen, everstiluutnantti Jukka Sepän mukaan ollut rauhallista.

Ulkomaat
Suomalaisrauhanturvaajat tyhjentävät rynnäkkökiväärien lippaita partioinnin päätteeksi.
YLE

Väkivaltaisuudet Afganistanissa alkoivat, kun yhdysvaltalaiset ISAF-sotilaat polttivat ilmeisesti vahingossa Koraaneja Kabulin pohjoispuolella sijaitsevassa tukikohdassa. Mellakoissa on neljän päivän aikana kuollut jo yli 20 ihmistä.

Väkivaltaiset mielenosoitukset eivät ainakaan toistaiseksi ole kohdistuneet suomalaisiin ja ruotsalaisiin rauhanturvaajiin. Suurin osa ruotsalais-suomalaisesta osastosta on Mazar-i-Sharifissa Camp Northern Lights -tukikohdassa.

- Olemme aina valmiita pahimman varalle. Olemme välineistöämme viime päivinä laittaneet vielä hieman enemmän kuntoon ja paremmin valmiiksi, mutta mitkään toimintatavat eivät ole muuttuneet. Olemme hieman valppaampia, tarkempia ja suunnittelemme pidemmälle kuin aiemmin, kertoo everstiluutnantti Jukka Seppä YLE Uutisille.

- Oman tukikohdan suojaaminen on ihan peruslähtökohtia tällaisissa tilanteissa. Tukikohdat ovat hyvin suojattuja. Tukikohtaan ei pääse niin, etteivät tukikohdassa olevat sitä huomaisi, Seppä toteaa.

Suomalaisturvaajat suunnittelevat tukikohdan ulkopuolella liikkumisen entistä tarkemmin ja välttelevät paikkoja, joissa voisivat joutua vaaraan.

ISAFin johto on antanut Koraani-mellakoiden vuoksi uusia ohjeita, ja monta asiaa on Sepän mukaan tarkennettu ja tehdään nyt toisin kuin aiemmin. Yhteydenpitoa paikalliseen poliisiin ja armeijaan on lisätty.

- Olemme varautuneet yhdessä afganistanilaisten turvallisuusviranomaisten kanssa mahdollisiin mielenosoituksiin suunnittelemalla. Viime päivien aikana olemme lisänneet suunnittelupalavereita ja käyneet yksityiskohtaisesti suunnitelmia läpi siltä varalta, etteivät heidän omat voimansa riitä. Menemme silloin apuun, Seppä kuvailee valmistautumista.

BBC:n mukaan Mazar-i-Sharifissa olisi jo ollut mielenosoituksia, mutta suomalaissotilaille tästä ei ole kantautunut tietoja.

- Meidän saamiemme tietojen mukaan Mazar-i-Sharifissa on ollut hyvinkin rauhallista, Seppä sanoi.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, AFP, Reuters