Syyriassa äänestettiin perustuslaista

Syyrialaiset äänestivät tänään sunnuntaina uudesta perustuslaista. Äänestystulosta odotetaan julki huomenna maanantaina. Mielenosoittajat ovat kertoneet ympäri maata vellovista yhteenotoista ja pommituksista. Maan oppositio on jo aiemmin tuominnut äänestyksen presidentti Bashar al-Assadin juoneksi. Assadille uskolliset joukot pommittavat kapinallisten hallitsemia alueita Homsin kaupungissa jo neljättä viikkoa.

kansannousut
Kaksi syyrialaista rouvaa pudottavat äänestyslippua vaaliuurnaa.
Reuters-TV

Presidentti Bashar al-Assad esitteli tarkistetun perustuslakiehdotuksen, joka sallisi teoriassa maan poliittisen järjestelmän muutoksen. Uusi perustuslaki loisi Syyriaan monipuoluejärjestelmän. Assadin perhedynastia on hallinnut Syyriaa vuodesta 1963.

Assadin vastustajien mukaan perustuslakimuutos ja muut lupaukset eivät ole riittäviä. Assadin vastustajat kehottivat syyrialaisia boikotoimaan sunnuntain äänestystä.

Opposition mukaan väkivaltaisuudet ovat jatkuneet sunnuntainakin. Syyrian joukot pommittavat jo neljättä viikkoa Homsin kaupunkia ja yhteenottoja on ollut myös useissa muissa maakunnissa. Oppositiota tukevan ihmisoikeusjärjestön mukaan sunnuntain väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 31 siviiliä ja hallituksen sotilasta.

Kansainvälinen Punainen Risti on jatkanut sunnuntaina Syyrian hallituksen ja opposition edustajien kanssa neuvotteluja haavoittuneiden evakuoimiseksi Homsista. Järjestön mukaan Syyrian viranomaiset eivät ole vastanneet tulitaukopyyntöön, jotta järjestö voisi evakuoida haavoittuneita Baba Amron kaupunginosasta Homsista. Punainen Risti on pyytänyt päivittäistä kahden tunnin taukoa tulitukseen.

Perjantaina järjestö evakuoi kaupungista 27 syyrialaista, mutta lauantain neuvotteluissa ei päästy tulokseen evakuoinnin jatkamisesta, järjestö kertoo.

Jordaniassa 80 000 syyrialaispakolaista

Jordaniaan on paennut yli 80 000 syyrialaista sen jälkeen, kun kansannousu presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan alkoi viime vuoden maaliskuussa, kertoo Jordanian hallitus.

Sisäministeri Rakan al-Majalin mukaan 73 000 pakolaista on tullut laillisesti maan pohjoisrajan kautta. Lisäksi Jordania arvioi viime viikolla, että laittomasti maahan on tullut 10 000 syyrialaista, muun muassa turvallisuusjoukkojen jäseniä.

Jordania ja YK ovat valmistautuneet pakolaisvirran kasvuun tuhannelle perheelle tarkoitetulla telttaleirillä. Tähän mennessä useimmat pakolaiset ovat kuitenkin majoittuneet ystävien tai sukulaisten luo.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, YLE Uutiset