Miljoonat työntekijät lakkoilevat Intiassa

Miljoonat intialaiset työntekijät ovat aloittaneet vuorokauden kestävän lakon, jolla he arvostelevat korkeita hintoja ja vaativat työntekijöiden oikeuksien parantamista. Maan suurimmat ammattiliitot tukevat lakkoa poliittisesta suuntauksesta riippumatta.

Ulkomaat
Taksikuskeja autojensa vierellä.
Lakkoon liittyneet taksikuskit seisoskelivat ajoneuvojensa vieressä Kalkutassa tiistaina.Reuters-tv

Yhdentoista keskeisen ammattiliiton julistama lakko on sulkenut kauppoja ja pankkeja sekä hiljentänyt tehtaita ja julkista liikennettä esimerkiksi Länsi-Bengalin pääkaupungissa Kalkutassa. Sen sijaan esimerkiksi New Delhissä ja Mumbaissa se on vaikuttanut paljon vähemmän asukkaiden arkeen.

Lakkolaiset haluavat, että hallitus ryhtyy toimiin inflaation hillitsemiseksi ja työntekijöiden sosiaaliturvan parantamiseksi sekä lopettaa valtion omistamien yritysten osuuksien myymisen. He vaativat myös kansallista minimipalkkaa.

Intian pääministeri Manmohan Singhin hallitukselle lakko on takaisku, koska se on tuskaillut jo pitkän aikaa heikkenevän talouskasvun kanssa.

Pääministeri Singhin johtamaa hallitusta vastaan on protestoitu vuodesta 2009 lähtien. Hallitus on ryvettynyt myös korruptioskandaaleissa.

Tiistain lakko on neljästoista yleinen lakko vuoden 1991 jälkeen, jolloin Intia avasi taloutensa. Intia on Aasian kolmanneksi suurin talousmahti.

Lähteet: Reuters